FN-ambassadør: – Massakre i Myanmar mulig forbrytelse mot menneskeheten

Rohingyar som har flyktet fra Myanmar til Bangladesh forsøker å sikre seg noe å spise under en matutdeling i en flyktningleir. Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix
Rohingyar som har flyktet fra Myanmar til Bangladesh forsøker å sikre seg noe å spise under en matutdeling i en flyktningleir. Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En aktuell massakre mot rohingyaer i Myanmar kan være en forbrytelse mot menneskeheten, mener Frankrikes FN-ambassadør François Delattre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delattre kom med uttalelsene sine i FNs sikkerhetsråd tirsdag. Her ba han også om at to pågrepne journalister fra nyhetsbyrået Reuters løslates.

Journalistene Wa Lone (31) og Kyaw Soe Oo (27), begge myanmarske statsborgere, ble pågrepet 12. desember. De jobbet med å avsløre hva som har skjedd under militærets operasjoner i delstaten Rakhine vest i landet, der hæren anklages for å ha drevet nær 700.000 mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten på flukt.

Reuters offentliggjorde nylig reportasjen de to arbeidet med. Den inneholder blant annet bilder av ti bakbundne lokale menn mens de sitter på bakken omgitt av bevæpnede menn. Andre bilder viser de samme ti mennene etter at de er drept.

Mandag opplyste myndighetene i Myanmar at de vil straffeforfølge ti medlemmer av landets sikkerhetsstyrker, ifølge en talsperson fra regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar bekreftet hæren i Myanmar for første gang deltakelse i drap på rohingya-minoriteten, etter at det ble funnet en massegrav med ti muslimske rohingyaer.

Ifølge hæren i landet var det sikkerhetsstyrkene og buddhistiske landsbybeboere som drepte ti rohingyaer da en gruppe på 200 «terrorister» gikk til angrep på sikkerhetsstyrkene. Også seks landsbybeboere skal rettsforfølges

Hærens versjon av hendelsen strider imot det øyenvitner har fortalt. Både buddhistiske landsbybeboere og rohingyaer mener opplysningene fra militæret er feil og at et angrep på sikkerhetsstyrkene aldri fant sted.

Les også:

Utsetter hjemsendelsen av rohingya-flyktninger

– 1 million rohingya-flyktninger i Bangladesh

Jenter forteller om grufulle soldatvoldtekter i Myanmar