Det gnistret mellom LO og NHO om bemanningsbyråer

BEMANNINGSBRANSJEN: – Arbeidsgiverne har så langt vært avvisende mot tiltak, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. – Alvorlig talt, brøt NHO-sjef Kristin Skogen Lund inn.
BEMANNINGSBRANSJEN: – Arbeidsgiverne har så langt vært avvisende mot tiltak, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. – Alvorlig talt, brøt NHO-sjef Kristin Skogen Lund inn. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO advarer mot forbud mot bemanningsbransjen. – Ingen unnskyldning for ikke å gjøre noe, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Går man inn for å forby bemanningsbransjen, kan du være sikker på at den useriøse delen får et større spillerom.

Det sa administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO da LO tirsdag arrangerte en konferanse om arbeidstakerrettigheter i framtidens globaliserte arbeidsliv.

Selv om fokuset skulle være globalt, boblet en hjemlig debatt om den store framveksten av bemanningsbyråer opp i debattpanelet.

– Pendelen har nå svingt så utrolig langt i bemanningsbransjen. Når kjerna i bedrifter utgjør 15 prosent ansatte i noen bransjer i osloområdet, har vi kommet ut og kjøre. Så lenge har arbeidsgiversiden vært veldig avvisende ..., sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og ble avbrutt av Skogen Lund:

– Nei, ærlig talt. Det kan du ikke si!

Vil ikke kjøre dogmatisk

– Når vi ikke setter inn nok innsats mot sosial dumping, fører det til mer proteksjonisme. Og det utfordrer den norske modellen hvis vi får et stort uorganisert arbeidsliv med lavlønn, framholdt Gabrielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For LO er altså framveksten av bemanningsbyråer, der ansatte for tida har såkalte nulltimerskontrakter, det vil si ansettelse uten garanti for antall timer eller dager de skal jobbe, en trussel.

– Vi må ikke gå i skyttergraven, men finne en balansert løsning, sa Skogen Lund, som også er enig i at omfanget av innleide arbeidere i bygg og anlegg i osloregionen er urovekkende.

– Kjører man for ensidig og dogmatisk, ender vi med dårligere løsninger enn vi hadde, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: LO-sjefen raser mot Anniken Hauglies bemanningsbyrå-forslag

– De useriøse bare popper opp

– Hvordan kan du si at useriøse bemanningsbyråer vil fortsette dersom man får et forbud mot bemanningsbransjen i hele eller deler av norsk arbeidsliv, Kristin Skogen Lund?

– Det vi ofte oppnår ved å strupe inn og forby, er at de finner nye veier og det bare blir verre. Når det ligger forslag i Stortinget om å forby bemanningsbransjen helt, ville det for det første ikke bli bygget en tunnel eller et skip i Norge. Så mange faste ansatte har ikke norske selskaper, svarer hun og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det verste er at de seriøse bedriftene da måtte legge ned. Da ville du fått enda flere av disse useriøse utenlandske selskapene som bare popper opp og etablerer seg der det er jobb å få.

Les også: Anniken Hauglie møtt med krav om forbud mot bemanningsbyråer

En vanskelig juridisk nøtt

– Men med et forbud ville jo også de useriøse bemanningsselskapene bli forbudt?

– Jo, men det er jo bemanningsselskaper og bemanningsselskaper. De seriøse driver lovlig og betaler tariff. Så har du mange useriøse, og jeg må si ofte utenlandske aktører, som omgår reglene, sier Skogen Lund.

Hun forteller at de useriøse dermed ville opprette lokale selskaper der det er store prosjekter, men opptre som underentreprenører. Når oppdraget så er over, oppløser de selskapet og oppretter et nytt neste sted.

– Du klarer ikke å omgå det. Vi går derfor inn for strengere regler for når du kan leie inn, og prøve å løse floken med at de etablerer seg rundt omkring. Det er utfordrende, sier Skogen Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at man jo ikke kan forby etablering eller sette tidsbegrensning på når et selskap får lov å oppløse seg.

Den juridiske nøtten er å lage regler som ikke ødelegger på generelt nivå, sier Kristin Skogen Lund.

Les også: Regjeringen skjerper krav til faste ansettelser - unntatt i bemanningsbyråene

Gabrielsen: – Ingen unnskyldning

– Vi mener at forbud må vurderes, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til ABC Nyheter.

– Vi ser i Oslo at bemanningsbyråene er blitt helt dominerende i bygg og anlegg, legger han til.

Men Kristin Skogen Lund sier at et forbud vil få de useriøse bemanningsbyråene til å vokse opp, blant annet ved at de etablerer seg som underleverandører nær der oppdragene er, og så oppløser selskapet nå oppdraget er over?

– Det er ikke noe nytt at nye regler blir møtt med nye former for omgåelser. Det er ikke noen unnskyldning for å ikke gjøre noe, sier LO-lederen.

Les også: Stortinget åpner for å skille mellom ideelle og kommersielle barnehager