Regjeringen holder hemmelig sitt syn på Tyrkias mulige folkerettsbrudd

NEKTER Å SVARE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) nekter å besvare om Tyrkia etter Norges syn bryter folkeretten med sitt angrep på Afrin i Syria.
NEKTER Å SVARE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) nekter å besvare om Tyrkia etter Norges syn bryter folkeretten med sitt angrep på Afrin i Syria. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide ønsker ikke at Norges syn på det folkerettslige ved Tyrkias angrep på Syria, skal komme ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er utenomsnakk fra utenriksministeren. Jeg skjønner ikke hvorfor det er så vanskelig for regjeringen å fordømme Tyrkias folkerettsstridige angrep på Syria. I andre sammehenger snakker da regjeringa høyt og tydelig om folkeretten, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter.

– Regjeringen bør stå opp for folkeretten også når det er en alliert som bryter den, legger han til, etter svaret han fikk på sitt skriftlige spørsmål om Tyrkias krigføring mot Afrin i nabolandet Syria.

«Tyrkias angrep er folkerettsstridige og går hardt utover sivilbefolkningen, det innebærer fare for krigsforbrytelser. Vil utenriksministeren melde fra til Tyrkia, som åpenbart bryter folkeretten, om at det er uakseptabelt å angripe et annet land, og be de trekke seg tilbake?», spurte Moxnes.

Statsminister Erna Solberg har hevdet overfor Stortinget at Norge skal være en pådriver for internasjonal rettsorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tross regjeringserklæringen: Norge taus om Tyrkias angrep i Syria

– Intet angrep mot Tyrkia fra Syria

– Jeg er svært bekymret over eskaleringen av konflikten og at også sykehus og skoler er angrepet i Syria, og har fortalt det til Tyrkia, svarer utenriksministeren.

«NATO og Norge erkjenner at Tyrkia etter forholdene kan ha legitime sikkerhetsinteresser i grenseområdene mot Syria. Vi forutsetter samtidig at Tyrkia og andre aktører i området holder seg innenfor folkerettens rammer.», skriver hun også.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men en vurdering av om Norges natoallierte Tyrkia bryter folkeretten, som Norge er svært opptatt av når det gjelder Russland, skyr Eriksen Søreide.

Spørsmålet fra Moxnes gikk på Tyrkias angrep i Syria. Svaret fra Eriksen Søreide omtaler i stedet det hun betegner som Tyrkias legitime sikkerhetsinteresser i Tyrkias egne grenseområder mot Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tyrkia har selvsagt rett til å forsvare sine egne grenser. Men dette handler om at de har tråkker over grensa til Syria. Til tross for gjentatte angrep, har ikke befolkningen i Afrin svart militært på angrepene, sier Moxnes til det.

Regjeringen har for øvrig slått fast at Norges krigføring et annet sted i Syria, er i tråd med folkeretten.

UD har ingenting å tilføye om folkerett

– Tyrkias angrep i Syria er veldig problematisk fordi Tyrkia er et natoland, vi er alliert og de går til angrep i et annet land, sier folkerettseksperten Gro Nystuen til ABC Nyheter.

– Det er per definisjon brudd på FN-pakten. All den tid vi er allierte med Tyrkia og naboland til Russland, er dette problematisk. Russland er jo Syrias nære allierte, framholder Nystuen.

ABC Nyheter har på ny forsøkt å få offentlighet om utenriksministerens vurdering av lovligheten av Tyrkias angrep på Afrin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I svaret til Moxnes skriver hun at «NATO og Norge erkjenner at Tyrkia etter forholdene kan ha legitime sikkerhetsinteresser i grenseområdene mot Syria.»

– Hvilke legitime sikkerhetsinteresser anser hun at Tyrkia har på syrisk område? spurte ABC Nyheter.

Ine Eriksen Søreide skriver også at «Vi forutsetter samtidig at Tyrkia og andre aktører i området holder seg innenfor folkerettens rammer.»

– Anser utenriksministeren at Tyrkia kan drive krigføring der de nå gjør, innenfor folkeretten hun forutsetter at Tyrkia må holde seg innenfor?

Svaret på spørsmålene var at Utenriksdepartementet ikke har noe mer å tilføye.