Europa-børsene knapt ned etter nye fall i Asia og USA

Illustrasjonsfoto: Shizuo Kambayashi / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Shizuo Kambayashi / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De viktigste børsene i Europa gikk så vidt i minus ved åpning fredag morgen. I Asia stengte markedene med like stort fall som Wall Street dagen før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De europeiske markedene åpnet i minus, men nedgangen var svært liten, antakelig som følge av at mesteparten av fallet ble tatt ut dagen i forveien.

FTSE-indeksen i London åpnet med en nedgang på 0,4 prosent. DAX-indeksen i Frankfurt sto fredag formiddag på stedet hvil, mens CAC-indeksen i Paris var så vidt ned med 0,3 prosent. På Oslo Børs var hovedindeksen ned 1,1 prosent.

Den svake nedgangen i Europa sto i kontrast med utviklingen gjennom dagen i Asia. Der stengte Hang Seng-indeksen i Hongkong med en nedgang på 3,1 prosent. Enda verre gikk det i på Shanghai-børsen der fallet var på 4,05 prosent. På det kinesiske markedets andre børs, Shenzhen, var nedgangen på 3,19 prosent. I Tokyo falt Nikkei-indeksen 2,3 prosent.

Nedgangen i Asia tilskrives utviklingen i USA og Europa dagen i forveien.

Smittet over

– Investorene skremmes av en sterkere yen og fall på de europeiske og amerikanske børsene, sier sjefstrateg Yoshihiro Ito i Okasan Online Securities.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedturen kom etter at de tre viktigste indeksene i New York endte i rødt ved stengetid torsdag. Dow Jones endte ned 4,2 og den bredere S&P 500 3,8 prosent. Teknologibørsen Nasdaq falt 3,9 prosent.

Imidlertid var det positive tegn å spore i New York der såkalte futures både på Dow Jones-indeksen og S&P-indeksen steg 0,7 prosent, noe som betegnes som uvanlig høyt.

Korrigering av markedet

Den globale nedgangen denne uken tyder på at markedet nå korrigerer seg etter oppturen det siste året. Det skjer i så fall for første gang på nærmere to år. Flere analytikere mener korrigeringen er på høy tid.

Tom Martin, toppleder i Global Investments, mener det nå er en tydelig endring i tankegangen på børsen. Investorer har gått fra å være redde for å gå glipp av et marked i opptur til en frykt for å gå på store tap, mener han.

– Det kommer til å ta lengre tid før markedet endrer seg enn det folk forventer, sier han.

Analytiker Shane Oliver i AMP Capital tror det verste nå er over, og sier i likhet med Martin at denne ukens nedgang trolig kun var en korrigering.

– Korrigeringer på opptil 15 prosent anses som normalt, sier Oliver.