Høring i det britiske parlamentet om EØS:NUPI-direktøren: – EØS har satt Stortinget til siden og skiftet makt til regjeringen

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av de største svakhetene med EØS-avtalen er liten innflytelse for parlamentet, sa NUPI-direktør Ulf Sverdrup til Brexit-komiteen i det britiske Underhuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverdrup var en av flere som onsdag ble utspurt om EØS-avtalen av britiske parlamentarikere i Underhusets komité for å forlate EU.

Britisk innmelding i EFTA og EØS-avtalen, som Norge er skeptisk til, er ett av alternativene britiske politikere vurderer etter Brexit.

– EØS har selvsagt noen svakheter. En av de største svakhetene er liten innflytelse for Stortinget, sa Sverdrup i den halvannen time lange høringen.

Han pekte på at EØS-avtalen gjør noen grunnleggende funksjoner ved et parlament vanskelig å utøve.

– For det første er det vanskelig å instruere regjeringen i hva den skal si eller stemme i Brussel når den ikke har stemmerett. Det er også vanskelig å holde regjeringen ansvarlig for hva den i virkeligheten har sagt i EU, sa Sverdrup og fortsatte:

– For det foreligger jo ikke noen protokoll fra et lobby-møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vedum: – Det mest alvorlige er jo å gi fra seg suverenitet

Vellykket EØS-innvandring

Britene er som kjent opptatt av å kunne regulere innvandringen etter sin utmelding av EU, også kjent som Brexit. Parlamentarikerne var dermed interessert i hvordan britisk deltakelse i EØS-avtalen, dersom det blir aktuelt, vil innvirke på arbeidsinnvandringen.

Professor George Farrow fra Hertford College i Oxford og forsker Alla Podznakova ved Universitetet i Oslo fortalte at EØS-avtalen adskiller seg litt fra EUs traktat med hensyn til restriksjoner på fri bevegelse av personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Ulf Sverdrup påpekte at 60 prosent av migranter fra EU til Norden, har kommet til Norge.

– I forhold til innbyggertallet er arbeidsinnvandringen like stor til Norge, som til Storbritannia. Og den har vært høyst vellykket, brakt inn arbeidskraft og kompetanse og skapt økonomisk aktivitet, bemerket Sverdrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han nevnte ikke negative konsekvenser som framveksten av sosial dumping som følge av den frie innvandringen for den britiske Brexit-komiteen.

Les også: Erna Solberg ber EU ta mer ansvar for sosial dumping

Regjeringen har tatt makt

NUPI-direktøren kunne også fortelle at europeiske spørsmål ikke er mye diskutert i Stortinget.

– Vi har studert en sammenlikning med andre parlamenter, som viser at det norske parlamentet diskuterer Europaspørsmål sjeldnere, bruker kortere tid og har mindre innhold i diskusjonen.

– Så jeg mener at Stortinget er satt til siden, makta har skiftet til regjeringen, sa Ulf Sverdrup.

I virkeligheten er det Stortinget, som fram til denne perioden har hatt flertall for norsk innmelding i EU, som har gitt fra seg makt.

Les også: – Stortinget undergraver den norske Grunnloven

Se hele høringen på det britiske parlamentets hjemmeside