Ny SVT-dokumentar:– Tre norske langrennsløpere mistenkt eller sannsynligvis dopet

En ny SVT-dokumentar hevder at 16 norske langrennsløperne skal ha hatt unormalt høye blodverdier.
En ny SVT-dokumentar hevder at 16 norske langrennsløperne skal ha hatt unormalt høye blodverdier. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har 16 norske langrennsløperne hatt blodverdier som kun én av hundre kan ha naturlig. – Det er ekstreme verdier. Dette er doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er noen av påstandene som legges frem i en dokumentar som blir sendt på SVT i kveld, onsdag.

ABC Nyheter er kjent med innholdet i filmen.

Den britiske storavisen The Sunday Times, har i samarbeid med den tyske TV-kanalen ARD, sveitsiske Republik og svenske SVT, fått tilgang til en database som inneholder over 10.000 blodverdier fra rundt 2000 vintersportsutøvere. Verdiene stammer fra årene 2001 - 2010.

Tre norske skiløpere er mistenkt for doping eller har sannsynligvis vært dopet, kommer det frem i dokumentaren.

– Gir en indikasjon på mulig dopingmisbruk

Tilsvarende påstander gjelder for 13 russiske utøvere, to svenske og én finsk.

Legen James Stray-Gundersen, som tidligere har jobbet i det medisinske apparatet i Det internasjonale skiforbundet (FIS), sier i dokumentaren at et betydelig antall av blodverdiene han har sett nærmere på har uvanlige eller svært uvanlige resultater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gir en indikasjon på mulig dopingmisbruk i langrennssporten, sier Stray-Gundersen i dokumentaren som sendes på SVT onsdag kl 20.00.

16 norske langrennsløperne har hatt blodverdier som kun én av hundre kan ha naturlig.

– Alt vi driver med tåler dagens lys

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, sier at ingen i Norges Skiforbund har sett dokumentaren.

– Vi har bare informasjon om innholdet fra media. Skiforbundet ønsker ikke å kommentere prøver eller tester vi ikke har noen kunnskap om, men alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Anklagene fra SVT er godt kjent fra tidligere dokumentarer og vi har ved en rekke anledninger tilbakevist og forklart hva som er årsakene til suksessen, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Videre sier han at forbundet har henvist SVT til den omfattende rapporten til det uavhengige granskningsutvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utvalget gikk grundig gjennom medisineringen i norsk langrenn i fjor. Norges Skiforbund er glad for at man prøver å avsløre jukserne, men utfordringen så langt er at også uskyldige løpere og lag som egentlig fortjener ære for sine fantastiske prestasjoner nok en gang blir mistenkeliggjort. For øvrig viser vi til Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) som har det overordnede ansvaret for dopingkontroller og oppfølging av disse, understreker Graff.

– Kaldblodig juks

Til sammenligning har 51 russiske utøvere hatt lignende blodverdier. Landet er dermed verst i klassen. Tolv svenske og 15 finske skiløpere har også hatt unormalt høye blodverdier.

– Jeg tror utøverne selv ikke er trent til å kunne gjøre dette. De trenger en ekspert av noe slag. Ofte er ikke dette laglegene, men en medisinsk ressurs på utsiden som kan konsultere utøveren og gi de dopingpreparatet de skal innta, understreker Stray-Gundersen i SVT-dokumentaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dokumentaren navngir ingen.

I 2013 og 2014 lagde SVT to dokumentarer om blodverdier. Den gang ble flere norske skiløpere navngitt. Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass ble trukket frem.

Medaljevinnere med unormale verdier

Mellom 2001 og 2017 tok 182 langrennsløpere medaljer i VM og OL. Disse løperne sikret seg totalt mer enn 300 medaljer i løpet av de nevnte årene. Det hevdes at 41 prosent av medaljevinnerne har hatt minst én unormal blodverdi i løpet av deres karriere, ifølge SVTs dokumentar.

I dokumentaren blir en ikke navngitt svensk langrennsløper trukket frem. Løperen skal ha hatt store variasjoner i blodpasset sitt. SVT har kontaktet fire eksperter, og ekspertene mener skiløperen er «mistenkelig». Tre av fire eksperter mener han sannsynligvis var dopet.

– De mest avvikende blodverdiene stikker seg ut under OL og VM. Det kan relateres til doping under mesterskap. Dette er kaldblodig juks, mener Stray-Gundersen.

– Det er ekstreme verdier. Dette er doping, det kan jeg si med 99,9 prosent sikkerhet, utdyper han.