Olympiatoppen forsvarer tallet på astmadoser i OL

Martin Johnsrud Sundby testet løypene i Pyeongchang tirsdag. Den norske troppen har med seg mye mer astmamedisin enn for eksempel Sverige og Finland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Martin Johnsrud Sundby testet løypene i Pyeongchang tirsdag. Den norske troppen har med seg mye mer astmamedisin enn for eksempel Sverige og Finland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olympiatoppen har sendt flere ganger så mange doser astmamedisin som Finland og Sverige til vinter-OL, ifølge NRK. Olympiatoppen sier de ikke har noe å skjule.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Johaug-saken har lært oss at det er viktig å ha med et lager av medisiner, så vi kan bruke det vi er trygge på. Vi har valgt å ta med alt det vi kan komme til å trenge, sier lederen for den norske helseteamet i OL, Mona Kjeldsberg, til NTB.

NRK har sett på hva slags og hvor mye medisiner Olympiatoppen har sendt til Pyeongchang.

Listene viser at er 1800 doser Symbicort, 1200 doser Atrovent, 1200 doser Alvesco, 360 doser Ventoline og 1200 doser Airomir med på lasset. Til sammen dreier det seg om over 6000 doser.

– Vi står for de dosene vi har. Vi har gjort en beregning ut fra det vi har hatt med i tidligere OL, sier Kjeldsberg til NRK.

Aktuelt: – Tre norske langrennsløpere mistenkt eller sannsynligvis dopet

Ment for personlig bruk

Kjeldsberg forstår at tallet på doser kan høres høyt ut, men mener mengden ikke er så stor når man ser det i sammenheng. De 42 inhalatorene er ment til personlig bruk, slik at den personen som har fått den, fortsetter å bruke den samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har også med seg 400 doser som kan brukes på forstøverapparat og ti slike. Til sammenligning har Finland og Sverige med seg ti inhalatorer hver til OL, men ingen forstøverapparater, melder NRK.

Overfor NTB understreker Kjeldsberg at Norge bare har med tolv inhalatorer. Disse skal fordeles på fire leirer. Til forstøverne har Norge kun med medisiner som kan brukes uten restriksjoner, og for det meste dreier det seg om saltvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hele veien vært åpne om hva vi har med, om alt fra ost og vaffelrøre til medisiner. Vi har ingenting å skjule, sier lederen for den norske helseteamet.

– Så håper vi at alle holder seg friske. Og så er det sånn at vi tar med oss det aller meste hjem igjen, fortsetter hun.

Ingen friske utøvere skal få behandling, poengterer Kjeldsberg.

Oversikt: Her er OL-programmet i Pyeongchang, dag for dag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk sjef vil ikke kommentere

Sveriges OL-sjef Peter Reinebo har ved tidligere anledninger vært kritisk til bruken av astmamedisin i idretten, men vil ikke kommentere Norges sending av medisiner i årets OL.

– Jeg kan ikke svare på hvordan et annet land resonnerer. Våre medisinske ansvarlige har gjort en vurdering av hva vi trenger, og det har vi med. Hvis vi trenger noe mer, så kan vi skaffe det i OL-byen, sier Reinebo.

Det var feilbruk av doser for et slikt forstøverapparat som Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for i tre måneder for i 2016.

Aktuelt: – Veldig mye penger for noen uker med idrett