Ikea-gründerens «ukjente» datter skulle overta imperiet

Ingvar Kamprad kalles en av de største entreprenørene på 1900-tallet.Foto: EPA/Jean-Christophe Bott
Ingvar Kamprad kalles en av de største entreprenørene på 1900-tallet.Foto: EPA/Jean-Christophe Bott
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadde Ingvar Kamprads første ekteskap overlevd, kunne det svenske møbelimperiets eierskap sett ganske så annerledes ut i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag 28. januar kom nyheten om at Ingvar Kamprad, mannen som grunnla Ikea som 17-åring, var død i en alder av respektable 91 år . Etter Ikea-gründerens bortgang har hans tre sønner sendt ut en uttalelse der de skriver at de akter å videreføre det faren har bygget opp.

– Han har vært et godt eksempel for oss, hans sønner, for våre familier og for alle de som enten jobbet i konsernet han grunnla eller som har gjort forretninger med gruppen de siste 75 årene, skriver Mathias (48), Jonas (51) og Peter (53) Kamprad. De avslutter uttalelsen med følgende beskjed:

– Vi, sønnene, har lovet ham å føre videre hans arv og gjøre alt vi kan for å sikre at Ikeas kjerneverdier og unike konsept føres videre inn i fremtiden.

Men om ikke skjebnen hadde villet det annerledes, kunne det blitt Ingvars datter Annika Kihlblom (59) som ville overtatt imperiet faren grunnla.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Verdens største møbelkonsern ble grunnlagt av Kamprad i 1943. Søndag 28. januar ble han meldt død:

Delt eierskap mellom brødrene

Da Ingvar Kamprad trakk seg ut av selskapets styre i 2013, ble konsernet delt mellom de tre sønnene som fikk ansvar for hver sitt område:

Mathias Kamprad overtok farens plass i styret til Inter Ikea, mens Peter Kamprad fortsatte i sin rolle som styreleder i det uavhengige konsernet Ikano samtidig som han styrer fire varehus. Sistemann, Jonas Kamprad, sitter i dag med ansvaret for å følge opp produktutvikling gjennom datterselskapet Ikea Group.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingvar Kamprad hadde imidlertid et barn til, som han fikk med sin første kone Kerstin Vadling. I 1958 adopterte de datteren Annika Kihlblom, samme år som han åpnet sitt første varehus i Älmhult.

I boken «Historien om Ikea» kommer Ingvar selv innpå tankene om at datteren var tenkt å overta etter ham, der han forteller om hvordan hans far Feodor ofte sa «Hun som skal ta over etter Ingvar» når han holdt barnebarnet i armene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IKEA lover tisserabatt til gravide

Arver av farens enorme formue

To år etter adopsjonen, var det imidlertid over og ut for ekteskapet. Det skulle gå fire år før han fikk se datteren igjen i 1964, samme år som han fikk sin første av tre sønner med Margaretha Kamprad. Siden har far og datter hatt en god relasjon.

– Vi har hatt et kjempegodt forhold og har truffet hverandre så ofte det har vært mulig, fortalte hun nylig til SverigesRadio Kronoborg.

Annika Kihlblom har aldri vært i besittelse av noen posisjon i Ikea, men en gang på 1970-tallet inngikk far og datter en avtale som skulle sikre henne resten av livet. Selve innholdet er det få som kjenner til.

Expressen skriver at Kihlbloms skattemessige inntekter på 1990-tallet besto av avkastning på aksjer. De skriver videre at hun – i likhet med sine tre brødre - trolig arver over 90 millioner svenske kroner av Ingvar Kamprads personlige formue.

VIDEO: Hva skjer når et bilde fra Ikea blir plassert blant andre malerier i en kunstgalleri?

VIDEO: Belgiske youtubere fikk til og med Ikea til å se humoren i stuntet