Svensk skistjerne om doping-bråket: – Vet jeg har rent mel i posen

Svenske Calle Halfvarsson følger seg ikke mistenkt etter at SVT meldte at en aktiv svensk skiløper har mistenkelig høye blodverdier.
Svenske Calle Halfvarsson følger seg ikke mistenkt etter at SVT meldte at en aktiv svensk skiløper har mistenkelig høye blodverdier. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske Calle Halfvarsson (28) føler seg ikke mistenkeliggjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen slo anklagene mot dopingjuks i langrennssporten ned som en bombe. Sveriges Television (SVT) har sammen med Sunday Times, tyske ARD og magasinet Republik jobbet med saken. Konklusjonen deres er at rundt 1 av 3 medaljevinnere har hatt mistenkelige blodverdier.

Flere av løperne som omtales er fortsatt aktive og stiller til start i OL i Pyeongchang.

I en dokumentar om mistenkelige blodverdier i langrennsporten som sendes på SVT onsdag kveld, blir en ikke navngitt svensk utøver utpekt som følge av store variasjoner i blodpasset sitt.

Les også: Virus-epidemi herjer i OL-byen: – Vi er ekstremt påpasselige

– Har hatt høye blodprøver lenge

Til Aftonbladet sier den svenske skiløperen Calle Halfvarsson at dokumentaren ikke forstyrrer OL-forberedelsene.

– Meg forstyrrer det ikke. Jeg vet jeg har rent mel i posen, men det forstyrrer nok mer de som er skyldige, om det er noen som er det. Men det tror ikke jeg, det er rolig på den fronten, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Halfvarsson tror ikke det er han selv som pekes ut i dokumentaren.

– Vi vet jo at jeg har hatt høye blodprøver lenge. Det handler ikke om det, det her handler jo om variasjoner slik jeg har forstått det. Men vi har ikke noe informasjon, sier svensken til Aftonbladet.

Utøvere kan ha naturlig høye blodverdier, samt at høydetrening kan påvirke blodverdiene.

Les også: SVT-profil: – Det er mer på gang. Norge kommer til å våkne fra sin Tornerose-drøm

– Et betydelig antall

Ingen navngitte medaljevinnere fra Norge og Sverige blir trukket frem.

Legen James Stray-Gundersen, som tidligere har jobbet i det medisinske apparatet i Det internasjonale skiforbundet (FIS), sier til Sunday Times at blodverdiene ikke fastslår at løperne har dopet seg, men gir grunnlag for mistanke om at juks kan ha forekommet.

– Det er et betydelig antall medaljører som har hatt en unormal eller svært unormal blodprofil, som gir en indikasjon på mulig dopingmisbruk i langrennssporten, sier legen.