Ekspertens råd til fondssparerne: – Ha is i magen

Verdens børser går i rødt - og fondssparerne skjelver i buksene. Foto: NTB scanpix.
Verdens børser går i rødt - og fondssparerne skjelver i buksene. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansmarkedet skjelver etter kraftig fall på de amerikanske og internasjonale børsene. – Har du penger i fond bør du ha is i magen nå, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uro på amerikanske og asiatiske børser har smittet over til det norske markedet. I åpningsminuttene tirsdag falt Oslo Børs rett ned med fire prosent. Senere hentet Børsen seg noe opp igjen, men frykten for at kursene vil falle videre en uke eller to er fortsatt til stede.

Mange nordmenn sparer penger i aksjefond og skjelver trolig i buksene over de siste dagers kursfall og børsuro. Spørsmålet fondssparerne stiller seg er dette: Hva gjør man nå?

Forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen, har stilt seg selv samme spørsmål.

– Svaret jeg har kommet fram til er at jeg ikke skal gjøre noen verdens ting. Rådet mitt er derfor å sitte rolig, ha is i magen, fortsett å spare og stå gjennom oppturer og nedturer, forteller Gundersen til ABC Nyheter.

Les også: Kraftig børsfall i Oslo

Naturlig med svingninger

Han understreker at å spare i aksjefond er en langsiktig investering, det vil si en investering som går over fem år. Over tid øker nemlig sjansen for meravkastning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved utgangen av desember 2017 hadde norske personkunder 234,9 milliarder kroner direkte plassert i fond, hvorav 140,5 milliarder kroner i aksjefond. Ifølge Hegnar.no var fjorårets verdistigning på nordmenns aksjefond nesten 20 milliarder kroner.

– Har du veldig angst og sover urolig nå, kan du selvsagt selge ned en del, men da burde du kanskje ikke investert i fond i utgangspunktet, sier Gundersen og legger til at det er helt naturlig at aksjemarkedet svinger.

Les også: Kraftig børsfall på Wall Street

Aldri angret

Forbrukerøkonomen anbefaler ikke å selge unna når alle andre selger og kursene er lave, men ser verdien i å selge unna og kjøpe seg inn igjen når kursene er enda lavere.

Alternativt at man kjøper enda mer.

– Det jeg gjorde sist gang det var krise på børsen, i 2008, var at jeg økte min aksjesparing i fond. Det har jeg aldri angret på. Denne gang har jeg ikke tenkt å gjøre noen ting. Jeg forholder meg rolig og sover godt om natten.