Eiendom Norge nær ved å friskmelde boligmarkedet

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge sier boligprisfallet fortsetter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge sier boligprisfallet fortsetter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trass i et sesongkorrigert fall i boligprisene på 0,4 prosent i januar, er markedet i ferd med å normalisere seg, mener Christian Dreyer i Eiendom Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både i Oslo og Bergen ble det solgt rekordmange boliger i januar. I landet sett under ett ble det solgt 6.762 boliger i januar, 8,4 prosent flere enn i samme måned i fjor.

– Det er et ganske tydelig signal om at ting er i bedring. Det er for tidlig å friskmelde markedet helt, men jeg er mer positiv enn på lenge. Vi er langt på vei gjennom den verste perioden, sa Eiendom Norge-direktøren da årets første boligprisstatistikk ble presentert mandag. Han mener å se et tydelig stemningsskifte i boligmarkedet.

– Usikkerheten er i ferd med å forsvinne, sier Dreyer.

Svakeste januar

Nominelt steg prisene på landsbasis med 2 prosent i årets første måned. Boligprisene er nå 2,2 prosent lavere enn for ett år siden, og i ni av ti av de siste månedene har det vært et sesongkorrigert fall i prisene.

Eiendom Norge har ikke målt like svak utvikling i januar, som normalt har den sterkeste veksten i boligmarkedet, de siste ti årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tok i snitt 58 dager å selge en bolig denne perioden, noe som er to uker mer enn for ett år siden. Samtidig har prisene i Oslo steget med 2,7 prosent, noe som er godt over snittet for de fem siste årene.

– Det har blitt et tregere marked, men vi har klare indikasjoner på at det er i ferd med å løsne i Oslo, sier Dreyer.

Ny metode

Årets første boligstatistikk er også den første som er utarbeidet etter en ny metode.

Den nye metoden vil måle prisutviklingen hver måned, men i stedet for fylkesvise rapporter, vil landet bli inndelt i 16 nye regioner. I tillegg vil det bli mindre justering av statistikken gjennom å sammenligne med utviklingen i månedene før, såkalt glatting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den gamle metoden oppfattet ikke signalene og det som faktisk skjedde i markedet, sier kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard i Eiendom Norge til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom å sammenligne boligprisutviklingen i Oslo med gammel og ny metode kommer det blant annet fram at omslaget i Oslo i fjor kom tidligere en først antatt – i februar og ikke i april. Prisfallet var også større, 10,5 prosent, enn målt med den gamle metoden, som viste en nedgang på 6,2 prosent.

Nær bunnen

Også analytikere tror boligmarkedet har nærmet seg prisbunnen. Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener det er verdt å merke seg at det både er noe færre boliger til salgs enn normalt, mens etterspørselen øker.

– Det understreker vårt poeng om at lave renter fortsatt gir god betalingsevne blant husholdningene, og at priskorreksjonen i første rekke har skyldtes større tilbud av boliger, skriver han i en kommentar.

John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge, mener det har skjedd et tydelig skifte i boligmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har den siste tiden sett større pågang etter finansieringsbevis og lån. Prisoppgangen i januar stemmer godt overens med det bildet som vi merker ute blant kundene våre, sier Sætre.

Robust

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving mener det norske boligmarkedet er vesentlig mer robust enn mange trodde i fjor høsten.

– Omsetningsvolumene er høye, og prisene er fornuftige. Vi finner ikke grunnlag for de pessimistiske spådommene mange ga i 2017, sier han.