Stoltenberg: Amerikanske Værnes-soldater del av større bilde

Artikkelen fortsetter under annonsen

De amerikanske infanteristene som trener på Værnes i Trøndelag, er en del av en utvikling hvor USA trapper opp sitt nærvær i Europa, ifølge Jens Stoltenberg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bildet av at USA og Canada forlater Europa, er feil. De kommer tvert imot tilbake og bruker mye penger og ressurser på sin tilstedeværelse, sa NATOs generalsekretær i en tale til en sikkerhetskonferanse i Oslo mandag.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holder mandag foredrag på sikkerhetskonferansen til Den norske Atlanterhavskomité under sitt offisielle besøk i Norge.

Møter Solberg og Søreide

Statsminister Erna Solberg (H) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I løpet av en tettpakket dag i Oslo skal Stoltenberg deretter i audiens hos kongen på Slottet, før turen går videre til statsministerens representasjonsanlegg og møte med Erna Solberg (H). Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) deltar på møtet, som etterfølges av en pressekonferanse med Solberg og Stoltenberg.

Den norske NATO-sjefen legger deretter turen innom Stortinget, hvor han skal møte stortingspresident Olemic Thommessen (H) og utenriks- og forsvarskomiteen. Også i juni 2015 besøkte Stoltenberg Stortinget som NATOs generalsekretær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

300 amerikanske soldater

Vel 300 amerikanske soldater driver med såkalt rotasjonsbasert trening på Værnes.

– Dette er et element i et større bilde, der USA øker sitt nærvær i Europa. Det er et uttrykk for at amerikanerne ikke forlater Europa. Tvert imot kommer de tilbake, sier NATO-sjefen.

Han fremholdt samtidig at slike tiltak må være forholdsmessige og defensive, og at NATO må finne balansen mellom å være fast og sterk, uten å bidra til å skape unødvendig økt spenning og en ny kald krig-situasjon.

Russland har reagert kraftig på den amerikanske tilstedeværelsen på Værnes og mener den øker spenningen i nordområdene.

Stoltenberg møtt av demonstranter

Et tjuetall demonstranter protesterte mot NATO-landet Tyrkias militæraksjon i Syria under NATO-sjef Jens Stoltenbergs besøk i Oslo.

Demonstrantene hadde samlet seg utenfor statsministerens representasjonsanlegg, hvor Stoltenberg mandag møtte statsminister Erna Solberg (H).

«Stop Turkey’s genocide in Afrin» (stopp Tyrkias folkemord i Afrin), sto det på demonstrantens banner.

Tyrkia startet i januar en militæroperasjon mot Afrin, en kurdiskkontrollert enklave nord i Syria.