Storavis hevder en rekke medaljevinnere i langrenn har hatt mistenkelige blodverdier

Det er mistanker om bloddoping i langrennssporten. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Det er mistanker om bloddoping i langrennssporten. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

The Sunday Times slo til med en bombe i sine spalter søndag. Det er mistanke om omfattende bloddoping i langrenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske storavisen har i samarbeid med den tyske TV-kanalen ARD fått tilgang til en database som innehar mer enn 10.000 blodprøver fra rundt 2000 vintersportsutøvere. Prøvene er tatt fra 2001 til 2010. Flere av løperne er fortsatt aktive.

Konklusjonen er at rundt 1 av 3 medaljevinnere har hatt mistenkelige blodverdier. Russland topper listen over land som er mistenkeliggjort. Russerne som får delta i Pyeongchang-OL må gå under nøytralt flagg. En rekke av landets utøvere er nektet start.

– Vi er kjent med at SVT og andre medier har jobbet med denne dokumentaren. Det blir interessant å se hva som blir presentert. Undertegnede har bare sett et utdrag, skriver kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund i en SMS til NTB.

– En rekke nasjoner blir nevnt helt generelt. Det er alltid vanskelig å forholde seg til slik generell informasjon, men vi er trygge på at det vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Det viser også åpenheten som ble vist da det internasjonale granskingsutvalget gjorde sitt grundige arbeid da det gikk gjennom medisineringen i norsk langrenn, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IOC vurderer å la 13 frikjente russere delta i OL

Indikasjon på juks

Avsløringen i Sunday Times kommer bare dager før åpningsseremonien. Ifølge databasen er over 50 løpere som er kvalifisert for årets vinter-OL på listen over mistenkelige blodverdier.

Blodverdiene fastslår ikke at løperne har dopet seg, men gir grunnlag for mistanke om at juks kan ha forekommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et betydelig antall medaljører som har hatt en unormal eller svært unormal blodprofil, som gir en indikasjon på mulig dopingmisbruk i langrennssporten, sier legen James Stray-Gundersen til avisen.

Han har tidligere jobbet i det medisinske apparatet i Det internasjonale skiforbundet (FIS). I 2009 ble det innført blodpass for å styrke arbeidet mot dopingjuks.

Flere utøvere kan ha naturlig høye blodverdier. Høydetrening kan også påvirke blodverdiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: WADA alvorlig bekymret etter CAS-avgjørelse

Mange land nevnes

Ifølge eksperter som har studert funnene i databasen, er det knyttet dopingmistanke rundt hele 60 medaljer som russiske utøvere har vunnet. Norske, svenske, italienske og tyske medaljevinnere blir også mistenkeliggjort. Østerrikske, amerikanske, spanske, tsjekkiske, finske og estiske navn er også funnet i basen.

FIS sier de ikke vil kommentere mistankene som framkommer i saken, men legger til at Verdens antidopingbyrå (WADA) er "mer enn fornøyd" med Det internasjonale skiforbundets kamp mot doping.

I tillegg til Sunday Times og ARD er også Sveriges Television og det sveitsiske magasinet Republik med i det omfattende graveprosjektet.