Oljegigant drar Statoil inn i klimarettssak

Oljegiganten Chevron krever at Statoil blir med og deler regningen hvis det amerikanske selskapet dømmes til å betale kompensasjon for klimaendringer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oljegiganten Chevron krever at Statoil blir med og deler regningen hvis det amerikanske selskapet dømmes til å betale kompensasjon for klimaendringer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljegiganten Chevron krever at Statoil blir med og deler regningen hvis det amerikanske selskapet dømmes til å betale kompensasjon for klimaendringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i San Francisco og Oakland gikk i fjor til søksmål mot Chevron, Exxon Mobil og flere andre store oljeselskaper, skriver e24.

De amerikanske byene krever kompensasjon for tiltak som må iverksettes for å beskytte lokalsamfunnene mot oversvømmelser som følge av et varmere klima. CO2-utslipp fra forbrenning av olje er en viktig årsak til den globale oppvarmingen.

Chevron har avvist kravet som grunnløst. Samtidig ønsker selskapet å dele regningen på flere dersom sakssøkerne skulle vinne fram.

Les også: Statoil betaler nesten 25 milliarder for andel i brasiliansk oljefelt

I så fall må Statoil være med og betale deler av erstatningssummen, skriver Chevron i en rettslig klage fra desember i fjor.

Begrunnelsen er at også Statoil har bidratt til utslippene av klimagasser. I klagen omtales Statoil som «en utenlandsk stat» siden aksjemajoriteten i selskapet er eid av den norske staten.

Chevron peker også på at Statoil tidligere er blitt nevnt i søksmålene av sakssøkerne.

Statoil har ikke ønsket å kommentere Chevrons klage overfor e24. Klagen er også blitt omtalt blant annet av magasinet Forbes.