God grunn til å slå etter myggen:Myggen kan huske det om du slår

En mygg av typen Aedes areypti brukt i eksperimentet. Foto: Kiley Riffell.
En mygg av typen Aedes areypti brukt i eksperimentet. Foto: Kiley Riffell.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slår du og fekter med armene i møte med mygg? Det kan gjøre deg mindre attraktiv for blodsuging, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kjenner sikkert situasjonen: Telttur ved vannet. Sola har akkurat krøpet ned bak horisonten, og selv har du lagt deg godt til rette i soveposen. Med øynene lukket er du klar til å la søvnen omfavne deg.

Så hører du den, den blodsugende lille jævelen med en løs viftereim under vingene. Myggen som skal sørge for at det ikke blir noe søvn på deg før du gir deg hen og lar deg stikke.

Det er ikke en myte at noen mennesker plages mer av mygg enn andre. Ifølge nyere forskning skal det skyldes at noen av oss har en uimotståelig duft for sultne hunnmygg på instinktiv jakt etter blod.

Men mygg er mer enn hodeløst blodsøkende roboter, skriver Forskning.no. Ifølge Clément Vinauger fra University of Washington og hans kolleger, kan myggen faktisk lære seg hva de skal passe seg for.

Hva det innebærer i praksis? Jo, at klasking og fekting med armene under en myggfull aften faktisk kan gjøre deg mindre attraktiv for myggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svenske ble verdensmester i mygg-klasking

Eksperiment

Vinauger og co ville undersøke hvordan myggklasking og annen forsvarsatferd påvirker myggens oppfatning om hvor attraktiv du er. De fant derfor noen unge mygg av typen Aedes areypti, en myggtype kjent for å kunne overføre sykdommer som dengue, Zika, chikungunya og gulfeber.

I forsøket fikk myggen lukte odøren av en person i et visst løsemiddel, samtidig som de ble utsatt for vibrasjoner som minner om det de må oppleve når noen forsøker å klaske etter dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter fikk myggen valget mellom å fly mot lukten av dette mennesket eller mot lukten av bare løsemidlet, skriver Forskning.no.

Mistet lysten

Smart nok valgte de fleste myggene å la være å fly mot mennesket. Dette til tross for at myggarten Aedes areypti skal være svært glad i duften av oss tobente.

Overført til oss mennesker kan du for eksempel se for deg at du elsker solskinnsboller. Da er det ganske kjipt dersom du til stadighet opplever at den deilige solskinnsbollen forsøker å knivstikke deg. Etter hvert vil du nok også oppleve at lysten på solskinnsboller avtar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbake til myggen var forskernes konklusjon at myggen hadde klart å lære å holde seg unna det klaskende mennesket. Målt i rene tall ble effekten sammenlignet med virkningen av myggmiddel med 40 prosent dietyltoluamid (DEET).

Anbefaler fortsatt bruk av myggmidler

Dessverre tror ikke forskerne at den nye kunnskapen vil gi mennesker et avgjørende fortrinn i den evinnelige kampen mellom menneske og mygg.

For det første involverte eksperimentet bare én myggart. For det andre har mygg kort livssyklus, og det er foreløpig ingen forskning som viser at myggens nyervervede kunnskap går i arv nedover generasjonene.

I tillegg til fekting og veiving med armene, kan det derfor lønne seg å følge disse tipsene fra Folkehelseinstituttet om du ønsker å holde den blodsugende rakkeren unna:

  • Bruk langermede skjorter, lange bukser og sokker.
  • Putt skjorter i bukser og bukser i sokker for å dekke huden.
  • Hold deg innendørs når det er mulig, spesielt ved myggbårne sykdomsvarsler.
  • Bruk godkjente myggmidler når det er nødvendig, og følg instruksjonene og forsiktighetsregler nøye.
  • Bruk hodenett, lange ermer og lange bukser hvis du må oppholde deg i områder med høy myggpopulasjon.
  • Bytt utelysene dine med gule lys, som har en tendens til å tiltrekke færre mygg enn vanlige lys.

Les også: Midt i direkterapporten skjer dette