Trumps Norge-kommentar slaktes i amerikansk rett

Tilhengere av forskriften Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) gir sin støtte til at fjerningen av den utfordres av 16 av USAs delstater i United States District Court for the Eastern District of New York, som befinner seg i Brooklyn.
Tilhengere av forskriften Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) gir sin støtte til at fjerningen av den utfordres av 16 av USAs delstater i United States District Court for the Eastern District of New York, som befinner seg i Brooklyn. Foto: Spencer Platt / AFP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En statsadvokat og en dommer i USA lurer på om Trump ville ha kastet ut utlendinger som kom til USA ulovlig som barn dersom de kom fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En delstatsadvokat og en dommer i New York satte Donald Trump sin kommentar på spissen i en høring om Trumps innvandringsreformer er grunnlovsstridige.

Hundretusener av unge som ble brakt til USA ulovlig som barn, risikerer å bli utvist etter at den såkalte DACA-ordningen er blitt omgjort av justisminister Jeff Sessions og Sikkerhetsdepartementet.

– Ville utfallet ha blitt det samme dersom de som ble rammet var barn og unge voksne fra Norge i stedet for barn og unge hovedsakelig fra Mexico, spurte delstatsadvokat Colleen Melody fra Washington under en en 90 minutters høring en fullsatt sal i New York på tirsdag, rapporter flere amerikanske medier.

Dommer: – De fleste i Norge var hvite

Melody viste da til kommentarene til Trump under et møte med senatorene der Trump spurte hvorfor USA ikke kan ta inn flere nordmenn i stedet for folk fra drittland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Afrikanske leder nær ved å kreve unnskyldning fra Trump

Dommer Nicholas Garaufis, som nylig har besøkt Norge, ba da saksføreren for Justisdepartementet, Stephen Pezzi, om å gi Garaufis navnet på den som for tiden leder Sikkerhetsdepartementet.

– Det er Kirstjen Nielsen, svarte Pezzi.

Med henvisning til det nordisk lignende navnet sa dommer Garaufis:

– Min observasjon er at de fleste jeg støtte på i Norge var hvite.

De 16 delstatene som saksøker Sikkerhetsdepartementet mener at Trumps uttalelser viser at hans politikk bryter med det 14. grunnlovstillegget som sikrer «lik behandling under loven».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Garaufis var imidlertid usikker på i hvor stor grad Trump sine kommentarer mot innvandrere er førende for politikken til Trump-administrasjonen og la til at det er ikke noe man vanligvis ser fra sine ledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke sikker på svaret, sa Garaufis.

– Dette kom fra toppen

Pezzi anførte da side at dersom Trump ikke får lov til å fjerne DACA, kan det stenge for alle politiske avgjørelser som tilfeldigvis går ut over en eller annen etnisk gruppe. Der ble han stoppet av dommer Garaufis.

– Dette er ikke bare en tilfeldig kommentar ved en tilfeldig påslått mikrofon. Dette kom fra toppen. Dette er ekstremt, splittende og ondskapsfullt, sa Garaufis.

USA-kjenner: – Trump leverte perfekt politisk teater

Det var USAs president Barack Obama som 2012 vedtok immigrasjonsforskriften DACA som beskyttet de papirløse innvandrere mot arrestasjon og deportasjon, dersom de kom til USA som mindreårige. Forskriften åpnet også for en arbeidstillatelse.

Innvandring mot Mexico-mur

Donald Trump lovet i valgkampen å fjerne forskriften «på dag én» som president. I september i fjor varslet Trumps justisminister Jeff Sessions at Sikkerhetsdepartementet (Departement of Homeland Security) fjerner ordningen. Det medfører også at innvandrere som har fått beskyttelse mister den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

16 stater saksøkte Sikkerhetsdepartementet i retten i New York umiddelbart etter.

Les også: Hillary Clinton sjokkerte under Grammy-utdelingen

Trump har flere ganger antydet at han har sympati med de unge «dreamers», og har sagt at han kan åpne for DACA igjen om demokratene går med på strengere regler for innvandring og finansiering av muren mot Mexico.

Kilder: Wall Street Journal , CNN , New York Daily News, NTB.