Ap med nye takterFrp: – Arbeiderpartiet kopierer politikken vår

Innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Helgheim, er positiv til Aps nye takter, men tror Masud Gharahkhani vil bli stoppet i egne rekker.
Innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Helgheim, er positiv til Aps nye takter, men tror Masud Gharahkhani vil bli stoppet i egne rekker. Foto: Mads / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim varsler at Frp vil stemme for Ap-forslag som er «Frp-politikk» - også om det strider med regjeringens plattform. KrF er provosert, og mener Ap foretar et «linjeskifte».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STORTINGET (ABC Nyheter): Innvandring var den viktigste saken for velgerne ved årets stortingsvalg. Bare 15 prosent mente Arbeiderpartiet hadde best politikk på feltet.

Nå staker Arbeiderpartiet ut en tøffere kurs for å utfordre Solbergs utvidede regjering.

– Venstre og Trine Skei Grande har jo ment at Høyre har gjort knefall for Frp tidligere. Så lykke til med å snakke sammen, sier Arbeiderpartiets nyvalgte innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, til ABC Nyheter.

Han mener Solberg-regjeringen liberaliserer innvandringspolitikken med Venstre i regjering.

FORBYR SØSKENBARNEKTESKAP: Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani ba Frp om å støtte forbud mot søskenbarnekteskap. Et slikt løfte fikk han ikke av parlamentarisk leder Hans Andreas Limi.
FORBYR SØSKENBARNEKTESKAP: Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani ba Frp om å støtte forbud mot søskenbarnekteskap. Et slikt løfte fikk han ikke av parlamentarisk leder Hans Andreas Limi.

Denne uken la Arbeiderpartiet frem 22 nye forslag i innvandrings- og integreringspolitikken. Blant annet vil de ha obligatorisk leirskole, forby søskenbarnekteskap og at det ikke skal gjøres unntak fra felles svømmeundervisning.

– Frp er enig med Ap, men vil ikke gi garanti til forslag fordi Venstre og Høyre er utydelig eller imot, sier Gharahkhani.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ville han ha svar fra Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi på om regjeringen vil ha et forbud mot søskenbarnekteskap.

Men Limi ville ikke avklare om regjeringen vil støtte lovforslaget fra Arbeiderpartiet.

Regjeringserklæringen til Venstre, Fremskrittspartiet og Høyre sier ingenting om søskebarnekteskap.

Men det er ingen hemmelighet at Frps primærpolitikk er å forby søskenbarnekteskap.

Venstre på sin side er imot et forbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et forbud mot søskenbarnekteskap løser ikke tvangsekteskapsproblemer, sa Abid Raja til VG tidligere i januar.

Regjeringserklæringen

Det står ingenting om forbud mot søskebarnekteskap.

Om arrangerte ekteskap står det at regjeringen vil «...gjennomgå regelverk og praksis og fremme tiltak for å forhindre proformaekteskap, flerkoneri og gjentagende familieinnvandring.», og «legge til grunn at ved familieinnvandring til Norge må man kunne forsørge seg selv, eller bli forsørget av den man gjenforenes med.».

Les saken: – Frp er store i kjeften, men viker unna innvandrings-tiltak

Frp på Stortinget: Vil stemme for forbud

Overfor ABC Nyheter bekrefter Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, at de vil stemme for et forbud mot søskebarnekteskap.

– Vi fremmet det forslaget allerede i 2002, og fikk ikke med oss Arbeiderpartiet da. Det er veldig bra hvis de nå vil stemme med Frp. Vi støtter forslaget og har ment dette hele tiden, sier Helgheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Limi ville ikke bekrefte det på talerstolen onsdag, har det noe med regjeringsplattformen å gjøre, da?

– Jeg forholder meg til hva stortingsgruppa mener, og det er kun kort siden vi igjen fastslo sammen med Høyre at vi er for å forby søskenbarnekteskap, så det vil vi stemme for. Regjeringen får svare for hva de mener.

I Politisk Kvarter på NRK P2 torsdag slo Frps justis-, beredskaps og innvandringsminister Sylvi Listhaug også fast at Frps stortingsgruppe vil støtte alle forslag om innstramming.

ABC Nyheter har det siste døgnet forsøkt å få en kommentar fra innvandringsminister Sylvi Listhaug.

FOR ET FORBUD: Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim sier Frp vil stemme for et forbud. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
FOR ET FORBUD: Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim sier Frp vil stemme for et forbud. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Mener Ap vingler videre

I et intervju med ABC Nyheter i januar avslørte Masud Gharahkhani at Arbeiderpartiet nå vil se på muligheter til å stramme inn i asylpolitikken.

– Jeg har hørt at noen mener vi ikke var til å kjenne igjen i valgkampen, men la meg derfor være tydelig på at vi ikke ønsker en liberalisering. Ap skal tørre å ta innvandringsdebatten, og velgerne skal vite hvor de har oss og vite hvilken linje vi har, sa Gharahkhani.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helgheim i Frp mener Arbeiderpartiet kopierer Frp sin politikk.

– Ingenting hadde vært bedre enn at dette var sant, og at Arbeiderpartiet hadde bestemt seg for å slutte å vingle og ble med på nødvendige innstramninger. Jo flere som kopierer Frp sin politikk, jo bedre er det. Vi har forsøkt å få Arbeiderpartiet med på innstramninger mange ganger, men alt tyder på at dette er et nytt kapittel i vinglingen deres. Det er bare to måneder siden de fremmet forslag i Stortinget om å myke opp regelverket, sier Helgheim og viser til stortingsvedtaket om enslige, mindreårige asylsøkere.

Les: Nederlag for regjeringen i saken om «oktoberbarna»

– Sånne blir stoppet i Arbeiderpartiet

– Det er nye takter fra Ap, og de har en innvandringspolitisk talsperson som er kjent for å snakke i store ord og gå høyt ut, men vi vet dessverre at «sånne som Masud» blir stoppet i Arbeiderpartiet, sier Helgheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener den nye tonen fra Arbeiderpartiet er en innrømmelse.

– Arbeiderpartiet ser at de har tapt på å vingle i innvandringspolitikken, og det kan tolkes som en innrømmelse på at de vingler.

– Det er bra at enkeltpersoner i Ap ser ut til å endelig forstå at Frp har hatt rett hele tiden, men dessverre har ikke slike som Gharahkhani støtte i sitt eget parti. Der er det sterke krefter som stadig vil myke opp innvandringspolitikken, som Jonas Gahr Støre, Stein Erik Lauvås og Rigmor Aaserud, sier Helgheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helgheim åpner for at Frp vil støtte forslagene fra Arbeiderpartiet.

– Arbeiderpartiet har mange gode punkter på sosial kontroll, og vi kommer til å støtte det aller meste. At det er noen innstramninger på innvandring der, som Gharahkhani har varslet, det kan jeg ikke si.

Helgheim utfordrer Arbeiderpartiet på fem punkter, som han mener vil begrense innvandringen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Asylsøkere skal ha de samme regler for familiegjenforening som alle andre, samt krav til norskkunnskap og reell forsørgerevne.

2. Fem års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted.

3. Hindre familiegjenforening for enslig mindreårige asylsøkere.

4. Utrede om asylregimet bør endres eller avskaffes helt. Dagens asylsystem er hverken bra for Norge eller verdens flyktninger.

5. Øke botidskravet fra tre til fem år før permanent opphold kan gis.

– Disse punktene vil ha en ordentlig effekt på innvandringen. I 2016 fremmet regjeringen nye forslag til innstramninger på familiegjenforening, blant annet at asylsøkere og flyktninger må kunne forsørge seg selv og sin familie før de kan få familiegjenforening. Dette gikk Arbeiderpartiet imot, og de sørget til og med for at det skulle stilles enda lavere krav til forsørgerevne før familiegjenforening kunne finne sted, kommenterer Frp-talspersonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV om Arbeiderpartiets nye takter: – Trenger ikke enda et høyreparti

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap: – Lykke til med å snakke sammen

ABC Nyheter har bedt Gharahkhani om å svare på de fem punktene fra Frp.

Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani (AP). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani (AP). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ap-politikeren mener Frp først bør se hva de har gjennomslag for i regjeringen.

– Venstre og Trine Skei Grande har jo ment at Høyre har gjort knefall for Frp tidligere. Så lykke til med å snakke sammen. Dersom det i det hele tatt kommer noe forslag til Stortinget fra regjeringen, så skal vi ta skikkelig stilling. Så bør Frp gå fra å være store i kjeften til å faktisk fremme forslag de har gjennomslag for i egen regjering.

– Så du vil ikke ta stilling til forslagene?

– Hva ligger i de konkrete forslagene? Og hva de innebærer, er jo regjeringens ansvar å fremme før stortinget behandler. Kom med forslag, så skal vi ta stilling. Så utfordringen sendes tilbake til Helgheim: Bli enig med din egen regjering først.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helgheim rister på hodet over svaret fra Gharahkhani.

– Som forventet er det bare prat og ny retorikk fra Ap. Forslagene de har fremmet handler i liten grad om innstramminger, mye er allerede vedtatt. Vi kan altså ikke forvente at Ap egentlig vil stramme inn, de bare forsøker å få folk til å tro det, sier han.

Twitter-storm og provosert KrF

Torsdag morgen var Gharahkhani i debatt på Politisk kvarter på NRK med justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug.

– Inntrykket fra Politisk kvarter er at de krangler med Frp om hvem som er strengest i innvandringspolitikken. Ord og handling henger bedre sammen. Vi har oppfattet en viss form for dobbeltkommunikasjon, men dette er klar tale, sier KrFs Torhild Brandsdal til NTB.

Garahkhanis uttalelser skaper større distanse mellom KrF og Ap, ifølge KrF-representanten.

– Det er ganske langt mellom Ap og KrF for tiden akkurat på dette området, konstaterer hun.

Gharahkhani fikk Twitter-skryt av sjefen i Ap:

Mens Frps stortingsrepresentant Roy Steffensen mener det var «stas med to fra Frp i samme studio»:

Tidligere redaktør og nå kommentator i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal, sier dette om Aps «nye strategi»:

Her er flere Twitter-reaksjoner: