Ap og Sp vant fram om beredskapslagring av korn

Ap fikk flertall for kravet om at regjeringen må starte beredskapslagring av korn allerede neste år.
Ap fikk flertall for kravet om at regjeringen må starte beredskapslagring av korn allerede neste år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap og Sp har fått gjennomslag i Stortinget for kravet om beredskapslagring av matkorn fra neste år. I tillegg må regjeringen stramme inn vernet av matjord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er klart etter at næringskomiteen tirsdag avga sin innstilling til et representantforslag fra Senterpartiet.

– Vi lever i en urolig tid og må derfor ta større ansvar for matberedskapen. Det har vi gjort i Stortinget i dag både gjennom å pålegge regjeringen å øke innsatsen for å hindre at matjorda blir lagt under asfalt, og gjennom å starte arbeidet med å etablere beredskapslagring for matkorn, sier lederen av næringskomiteen Geir Pollestad (Sp).

Nytt flertall

Beredskapslagringen av matkorn ble avviklet i 2003. Siden den gang har flere aktører og partier tatt til orde for å gjeninnføre ordningen, men har ikke fått det gjennom.

– Dette understreker at det nå etter valget er et nytt stortingsflertall i jordbrukssaker. På kort tid har regjeringen blitt overprøvd i saken om de såkalte opplysningskontorene, i spørsmålet om beredskapslagring av korn og også fått refs fra Stortinget for sin manglende oppfølging av jordvernstrategien, sier Pollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må sette av penger

Ap fikk flertall for kravet om at regjeringen må starte beredskapslagring allerede neste år.

– Lagrene kan bygges opp over flere år, men oppbyggingen må starte neste år. Hvis Stortinget sier vi skal ha beredskapslagring i 2019, så må regjeringen sette av nok penger til det, sa landbrukspolitisk talsperson Nils Kristen Sandtrøen i Ap til Nationen i forkant av næringskomiteens innstilling.

Behovet for ny beredskapslagring begrunnes med klimaendringer og den generelle sikkerhetssituasjonen.

Strategi for jordvern

Næringskomiteen ber i tillegg regjeringen fremme en oppdatert jordvernstrategi i revidert nasjonalbudsjett for 2018.

– Det er bra at næringskomiteen aktualiserer jordvernstrategien. Den ble vedtatt for to år siden, men siden har det ikke skjedd særlig mye, sier Frøydis Haugen, 2. nestleder i Norges Bondelag.

Ifølge strategien skal antall dekar matjord som omdisponeres hvert år, reduseres fra 6.000 til 4.000 innen 2020. Bondelaget har lenge etterlyst en plan fra regjeringen for hvordan dette målet skal nås.