Ubåt-Madsen vil ha så få dommere som mulig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Madsen har valgt at bare tre personer skal dømme ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Danmark kan tiltalte velge om retten skal bestå av tre eller ni personer skal avgjøre skyldsspørsmålet.

Ubåt-oppfinneren Peter Madsen er tiltalt for drap på den svenske journalisten Kim Wall, og i tillegg for både mishandling og skjendig av liket.

Rettssaken skal starte i København 8. mars. I dag ble det kjent at Madsen noe overraskende har valgt at det bare skal være én dommer og to ikke juridisk sakkyndige som skal dømme ham.

I straffesaker hvor den tiltalte risikerer mer enn fire års fengsel er det vanlige at tre dommere og seks legfolk vurderer saken. Men det har altså Madsen sagt nei til, til stor overraskelse for mange.

I en tekstmelding til det danske nyhetsbyrået Ritzau bekrefter Madsens advokat dette. Betina Hald Engmark vil ikke begrunne klientens valg.

I Danmark spekulerer man derfor nå hvorfor han har gjort det uvanlige valget. En teori er at saker med tre bruker å gå raskere enn de med ni. En annen teori er at han ikke ønsker å møte for mange, gitt sakens svært uvanlige karakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tredje teorien er at Madsen tror sjansene for en mildere dom er større om bare tre personer skal overbevises.

En av Danmarks ledende forsvarsadvokater, Mette Grith Stage, heller til den siste teorien. Til avisen BT sier hun også at det kan være lurt i saker hvor det er skapt et svært negativt bilde av klienten, som i sedelighets- og drapssaker slik tilfellet er her.

Påtalemyndighetene ønsker å dømme den 46 år gamle mannen til livstids fengsel, sekundært legge ned påstand om forvaring.

Madsen er tiltalt for likskjending, partering av Wall og «andre seksuelle forhold enn samleie av særlig farlig karakter», kunne politiet nylig opplyse.