Dopingvarsler: – Alle de russiske friidrettsutøverne var dopet i Beijing-OL

Dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov hevder at alle russiske utøvere som deltok i Beijing-OL i 2008, var dopet.
Dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov hevder at alle russiske utøvere som deltok i Beijing-OL i 2008, var dopet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele den russiske friidrettstroppen under sommer-OL i Beijing i 2008 var dopet, hevder dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov i et nytt intervju.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rodtsjenkov, som tidligere var sjef for det russiske antidopinglaboratoriet i Moskva, har hele veien vært hovedkilden til opplysninger om det som skal ha vært et storstilt, statsstøttet russisk dopingprogram.

I et nytt intervju hevder Rodtsjenkov både at de russiske friidrettsutøverne var dopet under Beijing-OL og at president Vladimir Putin skal ha hatt fullt innsyn i jukset som pågikk under vinterlekene i Sotsji seks år senere.

Intervjuet er gjort av SVT i forbindelse med TV-programmet Uppdrag Granskning. Den svenske allmennkringkasteren har i samarbeid med britiske Sunday Times og sveitsiske Republik gransket dopingpåstandene i internasjonal idrett.

Med seg på laget har de tre mediene også hatt den tyske journalisten Hajo Seppelt, som var først ut med avsløringene rundt det mye omtalte dopingprogrammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Dårlig tid knuste Telemarks OL-drøm

– Enkelt før 2008

Rodtsjenkov skal selv ha planlagt og bidratt sterkt til gjennomføringen av jukset.

– Før Beijing var det veldig enkelt, du kunne gjøre akkurat som du ville. Og alle de russiske idrettsutøverne i laget var dopet, forteller han i intervjuet.

Verre var det angivelig under OL i London. Da var dopingkontrollene strammet til, hvilket tvang de russiske utøverne til å ha med seg ren urin til enhver tid.

– Idrettsutøverne måtte ha med seg ren nedfryst urin døgnet rundt og over alt, sier Rodtsjenkov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Tom Tvedt reiser alene til OL

Putin visste

Det russiske dopingprogrammet skal også ha vært fullt operativt under OL i Sotsji i 2014. Der skal den russiske sikkerhetstjenesten FSB ha bidratt med å gjennomføre utbytting av dopingprøver. Russlands president Vladimir Putin kjente til hva som foregikk, hevder Rodtsjenkov.

– Selvfølgelig, det kom fra høyeste hold, fra presidenten. Bare presidenten kunne sørge for at FSB deltok i en så spesifikk oppgave, sier den tidligere laboratoriesjefen.

Uppdrag Granskning sender det første av programmene som omhandler dopingfunnene, kommende onsdag.

Aktuelt: Russland utestenges fra Paralympics