Ulv i Belgia for første gang på 100 år

Video: Ulven er i frammarsj i Europa. Det skal være denne merkede ulven som er observert i Belgia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang på 100 år har en ulv forvillet seg inn i Belgia. – Et tegn på bedring i naturen, sier WWF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den belgiske miljøorganisasjonen Landschap vzw som først meldte om at den første ulven på 100 år har blitt observert i Belgia, i den nordlige regionen Flandern.

Ulven er sannsynligvis tysk og heter «Naya». Den ble merket med en sender i 2016.

Bildet øverst i artikkelen viser en bedøvd «Naya» etter at hun ble merket med sender.

Les også: – Noen må si fra om ulvemotstandernes overdrivelser og eventyr

Kan ha tatt sau

Etter en del vandring i Tyskland, snudde den nesen vestover og krysset grensen til Nederland den 18. desember, før den vandret videre sørvestover gjennom halve Nederland. Den krysset antageligvis grensen til Belgia mellom 1. og 3. januar.

På ti dager har hun tilbakelagt 500 kilometer.

Nå skal den oppholde seg i et militært område ved Leopoldsburg, ifølge forskeren som fulgte med på ulvens bevegelser gjennom Nederland, Hugh Jansman fra Universitetet i Wageningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har slått fast at ulven har spist byttedyr som hjortedyr og harer. Nå ser vi på om Naya har faktisk drept sau, opplyser Jansman.

Mistanken kommer fra at søndag har en bonde fått to sauer drept i provinsen Antwerpen og klarte å redde den siste gjennom veterinærhjelp på stedet. Saken blir etterforsket av lokale myndigheter og organisasjoner.

Les også: 13 nye ulvekull i vinter

Ulven i fremmarsj

På grunn av organisert jakt og brenning av skog fra og med middelalderen ble ulven utryddet fra det meste av Europa i løpet av det 19. århundre - den siste ulven ble i Storbritannia skutt i 1786, i Danmark i 1772, i 1899 i det sentrale Tyskland. I 2000 etablerte den polske ulven seg i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kilder tyder på at ulven er på fremmarsj i Europa. Bestanden er økende i Sørøst-Frankrike og Nordvest-Italia, noe som har ført til flere konflikter mellom politikere og bønder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I oktober i fjor ble det observert ulvevalper rett utenfor Roma for første gang på over 100 år og et ulvekull i Danmark for første gang på 200 år i juli.

Disse valpene ble observert utenfor Roma i oktober. Foto: Italian league for protection of birds
Disse valpene ble observert utenfor Roma i oktober. Foto: Italian league for protection of birds

WWFs miljøpolitiske leder, Ingrid Lomelde, antar at bestandsøkningen skyldes at naturen i Europa har kommet seg, spesielt på grunn av EUs arts- og habitatdirektiv, som er EU-landenes måte å iverksette Bernkonvensjonen på.

– Det er svært gledelig å se at ulven er på vei tilbake til steder den ble utryddet fra. Det er et tegn på at naturen er bedring. Naturen har kommet nærmere en balanse og for ulven har det resultert i flere byttedyr og flere steder å sove og vandre på, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Siste ulv i jaktkvoten er felt

– Viktig rolle i naturen

– Ulven har en rolle å spille i naturen. Blant annet tar den svake og syke dyr og hindrer overpopulasjon, at de som er igjen har større muligheter til å overleve og være friske, sier Lomelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå som ulven klarer seg, kan vi skyte den vi har her hjemme, slik enkelte spør om?

– Det er ikke en bærekraftig måte å tenke på at «så lenge den klarer seg et annet sted så trenger den ikke å være her». Ved å innskrenke utbredelsesområdene til en art, gjør vi den sårbar. Jeg tror vi hadde reagert hvis for eksempel et afrikansk land ønsket å utrydde løvene, siden nabolandet har dem. Å ta vare på artsmangfoldet er alle landenes ansvar, sier hun.

– Kommer ulvekonfliktene til å øke i Europa?

– Jeg håper ikke det. Men det krever at både politikere, forvaltning og organisasjoner samarbeider om å finne gode, konfliktdempende løsninger. Det finnes mange land hvor det er store bestander av ulv og langt lavere konfliktnivåer, så det er mulig å finne løsninger hvor mennesker og rovdyr kan leve side om side, sier Lomelde.