Janne Jemtland begravet: – Forferdelig trist

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den drepte tobarnsmoren Janne Jemtland ble begravet fredag. Minnene om 36-åringen samler hele bygda, sa sogneprest Katrin Wiegmann i seremonien i Veldre kirke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle vi som er her i dag, er i en situasjon som ingen vil være i. Det er tøft, vanskelig og forferdelig trist, sa Wiegmann til en fullsatt Veldre kirke i Brumunddal, skriver Ringsaker Blad.

Både familie, venner og andre sørgende hadde møtt opp for å ta et siste farvel med Janne Jemtland. Sognepresten sa at minnene om 36-åringen samler folket i bygda.

– Det er et hav av ubesvarte spørsmål. Et helt samfunn har fulgt med, og sorgen er stor. Og familien må ta inn over seg at Janne ble revet bort så altfor tidlig. Minnene om Janne samler oss, sa Wiegmann ifølge VG.

Fant spor i huset

Jemtlands familie hadde i forkant bedt både mediene og andre om å vise respekt ved begravelsen, ikke minst for å beskytte familien og barna i sorgen. I samråd med Jemtlands bror, Terje Opheim, var det satt klare grenser for hvordan pressen kunne dekke begravelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Janne Jemtland-saken

* 36 år gamle Janne Jemtland forsvant fra sitt hjem i Brennliroa på Veldre nord for Brumunddal natt til 29. desember 2017.

* Jemtland og ektemannen hadde tatt drosje hjem fra en fest på forsamlingshuset Veldrom etter midnatt natt til 29. desember. Ifølge politiet ble hun sist sett ved boligen i 2-tiden.

* Det siste sporet etter kvinnen er en registrering på hennes mobiltelefon i Brumunddal klokken 5.50 senere samme natt.

* Jemtlands ektemann ringte til politiet første gang på formiddagen lørdag 30. desember og fortalte at kona var savnet. Først da han ringte igjen dagen etter, iverksatte politiet søk etter kvinnen.

* Torsdag 4. januar fant politiet blodspor i snøen veikanten i Fagerlundveien som viste seg å stamme fra den savnede. Lørdag 6. januar ble det funnet nytt blodspor i Lillehaugveien. Stedene ligger en drøy kilometer fra hverandre og om lag 11 kilometer fra ekteparets bolig.

* Lokalt politi har på det meste hatt bistand av over 20 etterforskere fra Kripos i etterforskningen. Mannskaper fra Sivilforsvaret, politihelikopter, snøscootere, ATV-er og hundepatruljer har deltatt i søket.

* Det er blitt søkt rundt boligen, de to funnstedene, i Mjøsa og en rekke andre steder i området, blant annet ved et sagbruk og et gjenvinningsanlegg der avfall fra boligen ble hentet torsdag 11. januar.

* Fredag 12. januar besluttet politiet å starte ransaking inne i parets bolig. Senere samme dag siktes ektemannen for drap etter funn av kriminaltekniske spor. Mannen erkjenner ikke straffskyld for forsettlig drap.

* Lørdag 13. januar førte opplysninger fra den siktede ektemannen til at det ble gjennomført et rettet søk i Glomma ved Eid bru i Våler kommune. En kvinne ble ikke lenge etter funnet på elvebunnen. Mandag 15. januar ble det bekreftet at den døde var Janne Jemtland.

* Mandag 15. januar fengslet Hedmarken tingrett på Hamar ektemannen i fire uker, fram til 12. februar med brev- og besøksforbud. Mannen samtykket til fengslingen.

* Fredag 19. januar opplyser politiet at de anser åstedet for drapet å være hjemme på gården hvor ekteparet bodde med sine to sønner. Hvordan drapet skjedde er ikke opplyst.

(Kilde: NTB)

Janne Jemtland ble borte natt til 29. desember og meldt savnet dagen etter. I 15 dager ble hun vurdert som savnet fram til politiet fredag 19. januar gjennomførte kriminaltekniske undersøkelser på eiendommen og i huset hvor hun bodde sammen med ektemannen (47) og de to barna.

Der fant politiet avgjørende spor som førte til at mannen ble siktet for drap. Dagen etter påviste han for politiet et sted i Glomma ved Eid bru i Våler hvor den døde kvinnen ble funnet.

Tilbakeholdne med informasjon

Politiet har så langt holdt kortene tett til brystet og vært uvanlig tilbakeholdne med å gi ut informasjon om etterforskningen. De har sagt at de bevisst har latt være å informere av hensyn til barna og de pårørende og begravelsen fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ettermiddag varslet imidlertid Innlandet politidistrikt at de neste fredag vil holde en orientering om utviklingen i etterforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet vil ved denne orienteringen blant annet si noe om teorien det jobbes etter. Etterforskningen pågår for fullt, og det jobbes blant annet med avhør og gjennomgang av ulike opplysninger og data i saken, opplyste politidistriktet.

Erkjenner ikke skyld

Jemtlands ektemann erkjenner ikke skyld etter siktelsen om drap. Hamar Arbeiderblad skrev onsdag at mannen i avhør har forklart at han og ektefellen kranglet, og at det var dette som var foranledningen til handlingen som førte til at hun døde. Dette har ikke politiet ønsket å kommentere.

– Hans stilling til siktelsen er den samme, opplyste hans forsvarer, advokat Ida Andenæs, til avisen samme dag.

Terje Opheim har opprettet et minnefond for å hjelpe sønnene hennes.