Peter Madsen ringte Kim Wall på fest

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Walls kjæreste takket nei til å bli med om bord i Madsens ubåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Wall (30) og hennes danske kjæreste skulle flytte til Kina kun få dager etter at den svenske journalisten ble drept av den danske ubåtbyggeren Peter Madsen (47). Det forteller kjæresten i en dokumentar om ubåtdrapet som blir sendt på dansk TV torsdag.

Kjæresten ønsker å være anonym, og han ønsker heller ikke å la seg intervjue. Men han forteller gjerne om de siste timene før drapet. Det skriver dansk TV 2.

Paret arrangerte en avskjedsfest den 10. august i fjor. Der var et titalls venner invitert.

Flere måneder i forveien tok den svenske frilansjournalisten kontakt med Madsen i håp om å få lage en reportasje om ham. Han skal ha respondert på de første e-postene, men sluttet så å svare Wall, forteller hennes kjæreste.

Fakta om ubåtsaken i Danmark

* Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen (47) og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage en reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere. Etter at han kom i land, ble Madsen pågrepet.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen person ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viste ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det ble funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, 31. august, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

* Madsen ble varetektsfengslet og først siktet for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending. Under fengslingsmøtet 5. september ble siktelsen skjerpet til forsettlig drap.

* 30. oktober ble det kjent av Madsen har tilstått å ha partert kroppen og dumpet likdelene i sjøen.

* Madsen har hele tiden nektet for å ha drept Wall og sier hun døde som følge av en ulykke om bord på ubåten, men han har flere ganger endret forklaring om hvordan det skjedde.

* 16. januar opplyste dansk politi at Madsen er tiltalt for overlagt drap på Wall. Rettssaken starter i Københavns Byret 8. mars. Dom i saken ventes 25. april. Påtalemyndigheten vil kreve Madsen dømt til fengsel på livstid, sekundært legge ned påstand om forvaring.

Ba om en kopp te

Da den første gjesten hadde ankommet festen tok Madsen plutselig kontakt med Wall. Han sa ja til å la seg intervjue, men det måtte skje samme kveld, og intervjuet måtte gjennomføres om bord i ubåten til 47-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg skal Madsen ha bedt Wall på en kopp te på verkstedet hans.

Wall skal deretter ha bedt om råd fra kjæresten. Hun var usikker på om hun skulle forlate sin egen fest eller om hun skulle gjøre intervjuet med Madsen. De skal ha blitt enige om det siste.

Wall skal ha tilbudt kjæresten om få bli med om bord i ubåten, men han mente at det ville bli feil å forlate deres egen fest.

30-åringen og kjæresten hadde blitt sammen i 2016. De ble samboere i mars 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Virket begeistret

Ti personer hadde ankommet festen da Wall forlot den. Journalisten sa at hun regnet med å være borte i to timer.

Wall skal ha sendt flere meldinger til kjæresten mens hun var om bord i ubåten. Ingen av meldingene tydet på at journalisten følte seg redd. Hun skal derimot ha virket begeistret for å være om bord i Peter Madsens ubåt.

Senere på kvelden fikk ikke kjæresten lenger kontakt med Wall, og da hun ikke kom tilbake begynte kjæresten å bli bekymret. Han ringte politiet klokken 01:43, mens Sjøforsvaret ble kontaktet klokken 02:17.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mishandlet Wall

Peter Madsen er tiltalt for å ha mishandlet den svenske journalisten før hun ble drept i fjor sommer.

Ifølge tiltalen hadde den danske ubåtbyggeren planlagt drapet på 30 år gamle Wall i detalj og tatt med seg sag, kniv, spissede skrutrekkere, stropper, strips og rør for bruk under mishandlingen av henne.

I tiltalen, som ABC Nyheter har fått innsyn i, står det at Madsen bandt den svenske journalisten Kim Wall fast med strips på hodet, armer og ben før han til slutt drepte henne.

Ifølge aktor Jakob Buch-Jepsen utførte også Madsen vold med skrutrekker eller kniv mot den 30 år gamle kvinnen.

Nær kollisjon

Madsen er tiltalt for overlagt drap, likskjending og andre seksuelle forhold enn samleie mot Kim Wall - som beskrives å være av særlig farlig karakter.

Han er også tiltalt for brudd på blant annet sjøloven, blant annet ved å ha ført ubåten uten påmonterte lanterner og med risiko for kollisjon med andre skip.

Forrige uke ble det kjent at Madsen er tiltalt for overlagt drap på Wall. Madsen nekter selv kategorisk for å ha drept Wall, men innrømmet i midten av oktober at han parterte den svenske journalisten etter at dykkere fant hodet og beina hennes.