Overraskelse: Ungarn tok imot 1300 asylsøkere i fjor

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn profilerer seg på å ikke ta imot en eneste migrant fra EUs kvoter. Men i all stillhet ga Viktor Orbáns regjering 1300 asylsøkere beskyttelse i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i den maltesiske avisa Times of Malta 10. januar at nyheten glapp ut:

Ungarn tok i fjor inn 1300 asylsøkere med beskyttelsesbehov, fortalte statssekretær Kristóf Altusz i det ungarske utenriksdepartementet.

Det skjedde etter omfattende krangler med EU, der Ungarn nektet, og nekter, å bli med på ordningen med fordeling av kvoter av migranter og flyktninger som har havnet i Hellas og Italia.

Les også: FNs flyktningsjef kritiserer Ungarn

Vekker raseri hos Jobbik

Innenriks utløste nyheten om de 1300 asylsøkerne raseri hos det største opposisjonspartiet Jobbik, på ytterste høyre fløy.

Det har funnet ut at i alt 2300 asylsøkere har fått midlertidig beskyttelse i Ungarn de siste tre årene.

I en uttalelse reagerer Jobbik sterkt på det de oppfatter som løgner fra regjeringens side om at Ungarn ikke skal ta inn noen migranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mens de har latt migranter slå seg ned i Ungarn, har regjeringen sølt bort milliarder av forint på nasjonale konsultasjoner mot migranter, folkeavstemning og kampaner, skriver Jobbik i en pressemelding.

Les også: Slovakia og Ungarn tapte sak om migrantkvoter i EU-domstolen

– Følger asylkonvensjonene

Mandag opplyste Jobbik at de hadde samlet nok underskrifter til at det blir et ekstraordinært møte i parlamentet for å «konfrontere regjeringen med sine løgner».

Sosialistpartiet og de grønnes parti LMP er enig i kravet om parlamentsmøte.

Men til ungarsk radio forsikrer statsminister Viktor Orbán at regjeringens migrasjonspolitikk ligger fast. Han skjelner mellom asylsøkere og migranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ungarn vil ikke ta inn immigranter og vil ikke bosette noen i landet. Regjeringen har aldri akseptert EUs kvotebestemmelser og følgelig kan ingen krevene noen rettigheter i Ungarn bygd på disse reguleringene, understreket statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa at landet følger de internasjonale asylkonvensjonene som er blitt tatt in i ungarsk lovverk. Hvis myndighetene fastslår at en person trenger internasjonal beskyttelse, vil Ungarn gi dem det på midlertidig basis. Men de vil aldri ble ungarske statsborgere.

– Dette er folk med behov for beskyttelse, hovedsakelig kvinner og enslige, mindreårige asylsøkere.

Les også: Justisminister Trócsányi: – At det i det hele tatt finnes et Ungarn, er et under