Tyrkia: Det hvite hus' gjengir ikke Trump-samtale riktig

President Donald Trump fotografert på kontoret i Det hvite hus.
President Donald Trump fotografert på kontoret i Det hvite hus. Foto: Carolyn Kaster / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske myndigheter sier Det hvite hus' gjengivelse av en telefonsamtale mellom presidentene Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan ikke stemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus hevdet onsdag at Trump hadde uttrykt bekymring for den økende volden i forbindelse med Tyrkias offensiv mot det kurdiskkontrollerte Afrin-området i Syria.

Det gjorde Trump ikke, sier tyrkiske tjenestemenn torsdag.

I uttalelsen fra Det hvite hus het det også at USA uttrykte bekymring for «ødeleggende og usann retorikk som kommer fra Tyrkia», med referanse til flere skarpt USA-kritiske utsagn fra tyrkiske myndigheter.

De ordene brukte ikke Trump, sier de tyrkiske kildene torsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Høyt spenningsnivå

De tyrkiske kommentarene ses som en ytterligere tilspissing av den politiske spenningen mellom USA og Tyrkia. USA har alliert seg med gruppen Syrian Democratic Forces (SDF) i kampen mot IS i Syria. Gruppen er dominert av den kurdiske YPG-militsen.

Tyrkiske myndigheter ser på sin side YPG som en terrorgruppe med bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia, som står på terrorlistene til både Tyrkia, EU og USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsterkninger

Både Erdogan og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu har antydet at tyrkiske styrker kan komme til å utvide offensiven i Tyrkia og også gå til angrep på byen Manbij, der det er stasjonert amerikanske styrker.

– Terroristene i Manbij skyter kontinuerlig for å forstyrre styrkene. Hvis ikke USA kan stanse det, skal vi gjøre det, sa utenriksminister Cavusoglu tirsdag, ifølge avisen Haberturk.

SDF erobret Manbij fra ekstremistgruppa IS i 2016 med støtte fra den amerikanskledede koalisjonen.

Tyrkias statsminister Binali Yildirim fortsatte utfallene mot sin NATO-allierte torsdag og beskyldte USA for å «omfavne terrorgrupper» i Syria. Den tyrkiske TV-kanalen NTV melder samtidig at Tyrkia setter inn ytterligere forsterkninger langs grensen til nabolandet.