«Diskokule» skutt ut i verdensrommet

Mannen bak selskapet Rocket Lab, Peter Beck, står bak utskytningen av en satellitt formet som en stor diskokule. Foto: AP / NTB scanpix
Mannen bak selskapet Rocket Lab, Peter Beck, står bak utskytningen av en satellitt formet som en stor diskokule. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En satellitt formet som en stor diskokule er skutt ut i verdensrommet. Den vil være godt synlig på himmelen, og målet er å få folk til å tenke, sier mannen bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Satellitten er på størrelse med en stor strandball, er laget av karbonfiber og er dekket av 65 speil. Den har fått navnet Humanity Star og ble skutt ut i verdensrommet fra Nordøya på New Zealand søndag.

Firmaet Rocket Lab står bak, og oppskytningen er selskapets første.

– Uansett hvor du er i verden, om du er rik eller fattig, i krig eller fred, alle vil være i stand til å se den skinnende, blinkende Humanity Star i bane rundt jorda, sier Peter Beck, Rocket Labs grunnlegger.

Den skinnende «diskokula» spinner raskt på sin ferd rundt jorda og reflekterer sollys. Dermed ser den ut som en stjerne som svever over nattehimmelen. Beck håper satellitten kan få folk til å tenke.

Han håper folk vil se satellitten og tenke over universet og vår plass i det, «og tenke litt annerledes om sine liv, sine handlinger og hva som er viktig».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge prosjektets nettside vil Humanity Star være synlig fra Oslo om 21 dager. Dersom forholdene er gode, vil varigheten være tre og et halvt minutt. I Trondheim vil den bevege seg to minutter over himmelen om fire dager. For Bergen, Stavanger og Tromsø er det foreløpig ikke satt noen tid.

Det første norske «besøket» vil være over Lofoten og Vesterålen i dag, torsdag, rett før klokken 10.