Russisk banksjef: – Flere sanksjoner betyr krig

VTB-sjef Andrei Kostin og president Vladimir Putin i samtale under åpningen av en ny filial i Moskva.
VTB-sjef Andrei Kostin og president Vladimir Putin i samtale under åpningen av en ny filial i Moskva. Foto: Alexei Nikolsky / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av en av Russlands største banker advarer mot å innføre flere økonomiske sanksjoner mot russiske interesser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er verre enn under den kalde krigen og svært farlig. USA leker med ilden og forholdet går fra dårlig til verre. Dette er ikke vi ansvarlige for, sier Putin-alliert Andrei Kostin til Financial Times under sitt besøk til Verdens økonomiske forum i Davos.

Kostin er styrelederen i en av Russlands to største og statseide banker, VTB. Han er en kjent figur i vestlige medier og intervjues ofte av CNBC, Fox News, BBC og Bloomberg. Kostin har vært med i forumet siden 1996.

Nå sier han til Reuters at han står i fare for å havne på sanksjonslisten under oppføring av Kongressen i USA - en liste som Trump-administrasjonen har forsinket vedtaket av.

Sanksjonene vil ytterligere prøve å ramme russiske økonomiske interesser og direkte ramme personene tett på president Vladimir Putin.

Les også: Russisk UD raser mot Nord-Korea-møte der Norge deltok

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer mot flere sanksjoner

Om Kostin personlig ikke får muligheten til å reise til USA eller drive business i Vesten, er han ikke bekymret for.

– Får jeg ikke lov å til å ha bankkonto i utlandet? Takk Gud for at vi har VTB der vi kan ha pengene, sier han til Reuters.

Det er noe annet som bekymrer ham.

– Økonomiske sanksjoner, uansett hvilke, mot institusjoner, vil være det samme som å erklære krig, er min personlige mening. Jeg ser ingen grunn til at den russiske ambassadøren skal fortsette å oppholde seg i Washington eller at den amerikanske ambassadøren skal svømme i det kalde vannet i Moskva, sier Kostin til Financial Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krig mot bankene

De to største bankene i Russland, VTB og Sberbank, er bekymret for at de blir stengt ute av transaksjonssystemet SWIFT, slik SWIFT ble presset til å gjøre mot Iran i 2012. Dette vil amputere de russiske bankenes muligheter til pengeoverføringer til utlandet, og til dels med hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som «føre var» og for å ikke bli lammet, har derfor 300 russiske banker allerede begynt å bruke et hjemmesnekret alternativ - SPFS, ifølge Pravda.

Den russiske banken Tempbank er allerede utestengt fra SWIFT etter å ha åpnet filialer i Iran.

SWIFT, basert i Belgia, skal være politisk uavhengig og er underlagt belgisk lov og sine egne selskapsvedtekter. Imidlertid, under en trussel av å bli sanksjonert mot selv, er deres handlingsrom i realiteten begrenset.

Les også: – Russland simulerte fullskala krig mot Nato

Frykter «uhell»

Samtidig advarer Kostin mot militær oppbygging i Europa og sier det kan øke faren for «uhell» - slik som i 2015 da Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly som forvillet seg inn i tyrkisk luftrom.

Les også: – Generaler lever for krig, og av krig

Se video: Her møtes Trump og Putin