Jensen gir ikke innsyn i møtenotater

Finansminister Siv Jensen (Frp) har frist på seg til tirsdag med å svare på nye spørsmål om SSB-håndteringen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) har frist på seg til tirsdag med å svare på nye spørsmål om SSB-håndteringen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil ikke etterkomme anmodningen fra kontrollkomiteen på Stortinget om å gi innsyn i mye omtalte notater i SSB-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i et svarbrev fra Jensen til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om omorganiseringen av SSB tirsdag.

– I tillegg til årsrapportmøtet og halvårsrapportmøtet avtales andre møter ved behov. For slike møter er det ikke utarbeidet fullstendige, omforente referater. Det gis ikke innsyn i departementets interne nedtegnelser fra slike møter, skriver Jensen.

Konkret anmodet komiteen om å få innsyn i referater eller notater fra fem ulike møter som ble holdt i løpet av 2017.

Christine Meyer måtte i november i fjor trekke seg som SSB-sjef i kjølvannet av byråets omstridte omorganisering, som hun sto i spissen for.

Enkeltmedarbeidere

En sentral del av omorganiseringen var å flytte titalls forskere fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen.

Kontrollkomiteen stilte i sitt brev Jensen spørsmål om hun mener det er i tråd med god eierstyring å diskutere navngitte medarbeidere i samtaler mellom departementet og etatsledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke grunnlag for å hevde, verken fra mine skriftlige eller muntlige svar til komiteen, at dersom tre personer ikke ble berørt, ville omstillingen kunne fortsette, skriver Jensen.

Hun viser til at telefonsamtalene det siktes til, er omtalt i hennes brev til kontrollkomiteen 21. november i fjor.

– I den løpende kontakten med etater er det ikke uvanlig at navngitte medarbeidere omtales, heter det.

Bakgrunn: Meyer og Jensen i full konfrontasjon om SSB-prosessen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere spørsmål

Tirsdagens svar fra Jensen kommer etter at kontrollkomiteen 16. januar sendte et brev med ytterligere spørsmål til finansministeren. Det skjedde uken etter en åpen høring i saken, som alt i fjor høst var gjenstand for en omfattende brevutveksling mellom komiteen og Jensen.

En enstemmig komité mente sist uke at det fortsatt er flere ubesvarte spørsmål i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålene handler blant annet om at Jensen i høringen ga uttrykk for at Meyer allerede i januar 2017 ble advart om at hun burde vente med omorganiseringen i påvente av utredningen fra statistikklovutvalget.

I svarbrevet skriver Jensen at hun fremover vil legge opp til en «noe hyppigere formell styringsdialog med SSB enn det som har vært praktisert hittil».

Bakgrunn:

Skei Grande: – Innvandringsregnskapet brukt som grunnlag for ekstreme påstander

– Meyer hadde full ryggdekning i SSB-omorganiseringen