Forskere tester ut blodprøve som kan avdekke åtte kreftformer

Forskere melder om framgang i arbeidet med å utvikle en blodprøvetest som kan avdekke kreft. Illustrasjonsfoto: Jacqueline Larma / AP / NTB scanpix
Forskere melder om framgang i arbeidet med å utvikle en blodprøvetest som kan avdekke kreft. Illustrasjonsfoto: Jacqueline Larma / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere i USA har utviklet en blodprøve som kan avdekke åtte ulike typer kreft. Norsk forsker mener funnet er lovende, men advarer mot fallgruvene i testen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved Johns Hopkins University i Baltimore i USA håper at man ved å ta en slik test hvert år kan avdekke kreft tidlig og redde liv.

– Tidlig påvisning er av kritisk betydning, og resultatene er svært oppmuntrende. Jeg tror dette kan ha enorm betydning for dødelighetsraten for kreft, sier doktor Cristian Tomasetti ved det medisinske fakultet ved Johns Hopkins University til BBC.

Kreftsvulster slipper ut små spor av endret DNA og proteiner som kan ende opp i blodet. Blodprøvetesten leter etter endringer i 16 gener som regelmessig oppstår ved kreft, samt åtte proteiner.

Den hellige gral

Testen avdekket 70 prosent av krefttilfellene i forsøk på 1.005 pasienter med eksisterende kreft i eggstokker, lever, mage, bukspyttkjertel, spiserør, tarm, lunger og bryst, skriver tidsskriftet Science.

Forskerne søker nå etter folk som ikke har påvist kreft fra før, til å delta i nye forsøk. Det blir den virkelige testen på hvor nyttig en slik blodprøve kan være, påpeker forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er utrolig begeistret. Dette er den hellige gral – en blodprøve som kan diagnostisere kreft uten alle de andre metodene som skanning eller koloskopi, sier Gert Attard, som leder Centre for Evolution and Cancer ved Institute of Cancer Research i London.

Flere kan kureres

– Dette er et viktig skritt i riktig retning, sier professor og forskningsgruppeleder ved Institutt for Kreftforskning, Guro Elisabeth Lind, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at det tidligere ikke har vært mulig å skille godt nok mellom de friske og syke vevene. Signalene fra de syke vevene er både få og svake, og de risikerer å drukne i signalene fra de friske. Ny teknologi har nå gjort at man enklere kan oppdage små mengder syke vev, og skille dem ut fra resten.

– Det som er fint med metoden, er at den er kostnadseffektiv og gir en enkel analyse. Hovedgevinsten er at det er et stort potensial for å oppdage kreft på et tidlig stadium, sier Lind.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En større andel kreftpasienter kan faktisk kureres, sier hun.

Kun en av ti tarmkreftpasienter som har opplevd spredning til andre organer, lever fem år etter diagnosen. Før spredning er det hele ni av ti som gjør det. Det viser hvor viktig tidlig oppdagelse er, forteller forskeren.

Advarer mot feildiagnoser

Lind advarer likevel mot mulighetene for feildiagnoser gjennom metoden.

– Falske positiver kan bli et stort problem når testen retter seg mot friske mennesker. Selv med en lav feilprosent, er det betydelige mengder mennesker som kan feildiagnostisertes, sier hun.

– Testen må kunne evalueres grundig. Resultatene hittil er lovende, og vi må kunne glede oss over framskrittene vi har underveis. Men veien er fortsatt lang, sier Lind.