Dette er Norges OL-budsjett:– Veldig mye penger for noen uker med idrett

Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo er to av de største norske gullhåpene under OL i Pyeongchang.
Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo er to av de største norske gullhåpene under OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olympiatoppen bruker 4,5 millioner på leie av eget bosted til ski- og skiskytterlandslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges OL-budsjett ligger på totalt nærmere 21 millioner kroner. Det viser budsjettet som ABC Nyheter har mottatt fra Olympiatoppen.

Til sammenligning var budsjettet for Sotsji-OL på 14,5 millioner.

Årets budsjett viser blant annet at Olympiatoppen skal bruke syv millioner på leie av hus. Tidligere har det vært kjent at Norges Skiforbund og skiskytterforbund, sammen med Olympiatoppen, har leid et hotell i Pyeongchang under OL til en prislapp på 4,5 millioner kroner.

Olympiatoppens budsjett for OL i Sør-Korea.
Olympiatoppens budsjett for OL i Sør-Korea.

– Spontant føles 4,5 millioner veldig mye for noen uker med idrett, sier den svenske langrennsjournalisten, Torbjørn Nordvall, til ABC Nyheter.

Olympiatoppens valg ble Olive Boutique Hotel, to kilometer fra langrennsstadion.

Nordmennene har leid hotellet i hele februar, altså 28 dager.

5,2 millioner på frakt

Det er Olympiatoppen som tar størsteparten av regningen. Ski- og skiskytterforbundene betaler til sammen én million, mens Olympiatoppen dekker resten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Budsjettet viser at det totalt koster 5,2 millioner kroner å frakte utøvere og utstyr til og fra Pyeongchang.

Administrasjonssjef ved Olympiatoppen, Ingrid Bahr Aase, opplyser til ABC Nyheter at Olympiatoppen har brukt i overkant av to millioner totalt på OL-forberedelser i 2015, 2016 og 2017.

Blant utgiftene er diverse administrative utgifter, samlinger, møter og inspeksjonsturer til Pyeongchang.

Skal male og legge parkett

Overfor ABC Nyheter opplyser generalsekretær i Norges Skiskytterforbund, Rakel Rauntun, at det er vanskelig å angi hvor mye penger forbundet bruker på OL totalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Olympiatoppen dekker det meste av kostnadene i OL, samt at alle samlinger gjennom vår/sommer/høst er treningssamlinger som er forberedelser for hele sesongen, og ikke kun OL. Våre samlingskostnader er stort sett like uavhengig av om det er et OL-år eller ikke, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Skiforbund skal også betale for å male om deler av hotellet samt legge parkett på gulv.

Sendte spesialmadrasser

I tillegg til hotellet leier Norge i tillegg et skigymnas i nærheten. På skigymnaset måtte det omfattende inngrep til for å få ønsket standard.

Det norske langrennslandslaget skal ha med seg en egen kokk til Sør-Korea.

Årsaken er at utøverne ønsker å spise norsk mat under vinterlekene.

I høst ble det sendt spesialmadrasser fra Norge til Sør-Korea for at de norske langrennsløperne skal få så vante forhold som mulig under lekene.

Landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Langrennsjef Vidar Løfshus forteller at langrennslandslaget vil bruke rundt to millioner kroner i løpet av OL, inkludert pre-camp i forkant av lekene.

– Du kan si at vi ikke finansierer noe med offentlige kroner (det vil si fellesskapets midler som noen ynder å si). Og at gode resultater og underholdning til det norske folk ikke er gratis, selv om det er drømmen til enkelte i «idealstaten», skriver Løfshus i en tekstmelding til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smøreprosjekt koster nærmere 15 millioner

Etter et mislykket OL i Calgary i 1988, ble det startet et glidprosjekt som skulle sørge for at Norge fikk de beste skiene. Prosjektet er blitt videreført frem til i dag. Det nåværende prosjektet heter «Ski 2018», og dette er en forlengelse av prosjektet «Ski 2014».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det årlige budsjettet for prosjektet ligger på 3,664 millioner kroner, inkludert én million kroner fra Norges Skiforbund, ved kombinert og langrenn, samt skiskytterforbundet.

Prosjektet er i regi av Olympiatoppen og særforbundene Norges Skiforbund, ved langrenn og kombinert, og Norges Skiskytterforbund. Over en fireårsperiode blir dette totalt 14,7 millioner kroner på glidprosjektet frem mot OL i Sør-Korea.

Det er smøresjefen i Norges Skiforbund, Knut Nystad, som leder prosjektet.

– Jeg og en del andre smørere har vært i Pyeongchang ved to anledninger for testing. Olympiatoppens fagansvarlige for teknologi, Felix Breitschädel, har vært der tre ganger, sier Nystad til ABC Nyheter.