Sør-Korea: Dialogen med nord fortsetter med åpne øyne

Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha (til venstre) sammen med USAs utenriksminister Rex Tillerson på Nord-Korea-møtet som ble rundet av i Vancouver i Canada onsdag. Foto: The Canadian Press via AP / NTB scanpix
Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha (til venstre) sammen med USAs utenriksminister Rex Tillerson på Nord-Korea-møtet som ble rundet av i Vancouver i Canada onsdag. Foto: The Canadian Press via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea kommer til å fortsette høynivåsamtalene med Pyongyang med åpne øyne, fastslår Seouls utenriksminister etter OL-gjennombruddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er nødt til å dra størst mulig nytte av denne muligheten, sier Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha til BBC.

De to nabolandene ble onsdag enige om å gå sammen under et felles flagg under åpningen av vinterlekene i sørkoreanske Pyeongchang 9. februar.

I tillegg vil de stille med felles koreansk OL-lag i kvinneturneringen i ishockey. Det er resultatet av de første høynivåsamtalene siden 2015.

Samtidig lover USA og dets allierte å opprettholde presset på Nord-Korea, som er gjenstand for en lang rekke sanksjoner vedtatt i FNs sikkerhetsråd.

Etter at OL-gjennombruddet ble kunngjort, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson at sanksjonene er i ferd med å «virkelig smerte» Nord-Korea. Han sier han er sikker på at presset vil tvinge Pyongyang til nye forhandlinger om Kim Jong-uns atom- og rakettprogram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kang tar samtidig til orde for å sende mer nødhjelp til Nord-Korea etter hvert som sanksjonene begynner å virke. Kritikere har advart om at Nord-Koreas dialog med Seoul er et forsøk på å kjøpe seg tid til å fortsette å utvikle atomvåpen.

– Det er alle mulige slags teorier om hvorfor de har samtaler. Åpenbart gjøres det beregninger blant nordkoreanske beslutningstakere, sier Kang.

Hun påpeker at sørkoreanerne trolig forstår Nord-Korea bedre enn noen andre, og at Sør-Koreas langsiktige mål er det samme som hos de allierte – å gjøre Koreahalvøya atomvåpenfri.