– Regjeringens plattform legger opp til snik-avvikling av Vinmonopolet

UTHULES? Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, er bekymret for Vinmonopolets framtid som følge av den nye regjeringserklæringen.
UTHULES? Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, er bekymret for Vinmonopolets framtid som følge av den nye regjeringserklæringen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frp ønsker å avvikle Vinmonopolet, og vi opplever nå at Høyre og Venstre går med på en gradvis snikavvikling av Vinmonopolet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Per Gunnar Dahl, generalsekretær i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan, etter framleggelsen av det politiske grunnlaget for den nye trepartiregjeringen som kunngjøres onsdag.

Dahl påpeker at Vinmonopolet er ett av de viktigste alkoholpolitiske virkemidlene i Norge. Målet er å sørge for lavere forbruket av alkohol med høy alkoholprosent.

– Vinmonopolet holder konsumet lavere enn hva det ville vært med vin i butikk, og ordningen nyter stor oppslutning i befolkningen. Det er ingen gode argumenter for at den skal avvikles, sier Dahl til ABC Nyheter.

Tar Vinmonopolet bit for bit?

Men - som så mye annet i samfunnet er norsk alkoholpolitikk som følge av EØS-avtalen avhengig av godkjenning fra Brussel.

Actis påpeker at Vinmonopolet på visse vilkår har fått et unntak fra EU-regelverket om fri konkurranse. Men unntaket forutsetter ifølge Actis at Vinmonopolet opprettholder en høy andel av alkoholsalget og er underlagt strengere reguleringer enn annen type alkoholsalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjennom de siste fire årene har den blåblå-regjeringen undergravd Vinmonopolet ved å flytte en stadig økt andel av salget over i andre kanaler, gjennom å åpne opp for gårdssalg og ved å utvide taxfree-kvoten, påpeker generalsekretæren og legger til:

– Nå går den blågrønne regjeringen i sin Jeløya-erklæring løs på den andre pilaren i unntaket. De ønsker at Vinmonopolet skal kunne ha samme salgstider som for øl i dagligvarehandelen og for at også dagligvarehandelen skal kunne selge sterkøl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flertall for at Polet kan overta taxfree-salg

Overvåkerne følger nøye med

Actis mener «en stadig undergraving» av Vinmonopolet vil føre til at argumentene for å opprettholde ordningen svekkes og på sikt kan føre til at EU sier at nok er nok.

– En avvikling av Vinmonopolet vil føre til flere alkoholrelaterte dødsfall, flere skader og voldshendelser og en økning av konsumet. Dette vil gjøre det vanskeligere for de som allerede sliter med alkohol og for barn i familier med alkoholproblemer, sier Per Gunnar Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juristene Finn Arnesen og Fredrik Sejersted kom inn på denne problemstillingen i en utredning om gårdssalg av alkohol.

«For det første er nasjonal alkohollovgivning et saksfelt der både EFTAs Overvåkningsorgan og private aktører følger nøye med, og der det skal lite til før nasjonale regler blir underlagt gransking eller bragt inn for domstolene.»

Les også: Vinmonopolet holder åpent Påskeaften

Høybråtens pol-allianse

Vinmonopolet, svenske Systembolaget og finske Alko har levd farlig i mange år, og var i ferd med å kollapse da EUs østutvidelse i 2004 ga fri flyt av billigsprit fra Baltikum, få timer fra Finland.

Daværende helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) mobiliserte imidlertid sine nordiske kolleger til å stå imot, og lyktes den gangen å stå fast på de statlige alkoholmonopolene.