Smertelandslaget: – EM-gutta tåler mest, håndball er «brutal» kampsport

Gøran Johannessen (til venstre) og Bjarte Myrhol i en knallhard duell mot Frankrike i årets håndball-EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gøran Johannessen (til venstre) og Bjarte Myrhol i en knallhard duell mot Frankrike i årets håndball-EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håndballguttas fysioterapeut Lars Markussen sammenligner EM med rugby og amerikansk fotball. – Nærmer seg kanskje grensen for brutalitet, sier han til NTB

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sander Sagosen spilte slutthelgen i 2016-EM med håndbrudd i kastarmen. I samme mesterskap kom Bjarte Myrhol på banen med et dypt kjøttsår mellom to finger i kastarmen.

Bare tanken får det til å grøsse nedover ryggen på mange. Smerter, ofte virkelig vondt, er en naturlig del av livet for håndballgutta. Det gnistrer i taklingene under EM, og noen rene nedslagninger blir det også ute på banen.

– Jeg tror det er en del av det å være håndballspiller. I Tyskland der jeg har vært mest i min karriere, så forventes det jo fra lagkompiser at du spiller selv om du har virkelig vondt, sier Bjarte Myrhol til NTB.

Whiplash?

Spillere på rundt to meters høyde og ofte godt over 100 kilo, smeller sammen i utallige dueller i løpet av en kamp. Og kampene kommer annenhver kveld i over to uker.

Landslagets fysioterapeut, Lars Markussen, har lang erfaring fra diverse grener i norsk topptoppidrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er håndballgutta de som tåler mest og spiller med mest vondt?

– Ja, erfaringsmessig er det slik. Jeg har jobbet med håndball, friidrett, volleyball og en del andre idretter. Jeg vil si at håndballspiller er de som tåler trøkker best, sier Markussen til NTB.

– Vi må jo sammenligne oss med idretter som amerikansk fotball og rugby. Det er bryting med ball dette her eller kanskje kampsport med ball.

– Har det blitt nesten for brutalt?

– Vi må nok si at håndballen nærmer seg en grense. Det blir mer og mer fysisk for hvert år har jeg inntrykk av. Jeg føler at vi er nær grensen når det gjelder skadeforekomst selv om spillerne blir stadig bedre trent.

Hardt

– En del av disse spillerne som kolliderer mest, er jo også på banen i hele kampen og 60 minutter med stadige rykk og vendinger. Det er gutter som tåler en trøkk. De veier jo over 100 kilo de fleste som spiller i backrekka, og det smeller, sier Markussen.

– Vi skiller mellom smerter og det som er farlig og kan få en konsekvens helsemessig. Smerte er jo ikke farlig i seg selv. Vi har hatt spillere som har sagt at «jeg spiller» og vi har sagt nei, og slik er det blitt.