Trump vurderer drastisk bistandskutt til palestinerne

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) bidrar til å holde liv i over 5 millioner palestinske flyktninger i de israelskokkuperte områdene og nabolandene. USA truer nå med å kutte støtten. Foto: AP / NTB scanpix
FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) bidrar til å holde liv i over 5 millioner palestinske flyktninger i de israelskokkuperte områdene og nabolandene. USA truer nå med å kutte støtten. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA vurderer dramatisk kutt i bistanden til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), opplyser kilder i Det hvite hus. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til UNRWA, og som gir bistand til rundt 5 millioner palestinske flyktninger i de israelskokkuperte områdene og nabolandene.

Den amerikanske bistanden har de siste årene vært på rundt 3 milliarder kroner i året, noe som utgjør rundt en firedel av organisasjonens budsjett.

Årets første bidrag, i underkant av 1 milliard kroner, skulle ha vært overført til UNRWA 1. januar, men har latt vente på seg.

Minst halvparten

En sentralt plassert kilde i president Donald Trumps administrasjon opplyser nå at minst halvparten av pengene vil bli holdt tilbake, og at støtten kan bli kuttet helt dersom det ikke blir gjort store endringer i UNRWA.

Trump har ikke tatt en endelig avgjørelse, men vurderer også å kreve at palestinerne setter seg til forhandlingsbordet med israelerne igjen, for å gjenoppta støtten, opplyser kilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever UNRWA nedlagt

Israel har lenge krevd nedleggelse av UNRWA, som blant annet driver skoler og helseklinikker og bistår flyktningene med mat og tak over hodet.

– UNRWA er en organisasjonen som forsterker problemet med palestinske flyktninger, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig.

Han hevder at det er galt å kalle etterkommerne etter dem som er drevet på flukt av Israel opp gjennom årene for flyktninger, vel vitende om at retten til å vende tilbake er et av palestinernes ufravikelige krav i forhandlinger med Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs FN-ambassadør Nikki Haley har tatt til orde for full stans i bistanden til palestinerne, mens utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis mener at dette bare vil bidra til økt spenning og uro i Midtøsten, ikke minst i Jordan, en viktig alliert av USA, som er hjem for over 2 millioner palestinske flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk uro

Norge har de siste 25 årene ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), og regjeringen understreker at dette innebærer «en særlig forpliktelse til å bidra til å styrke den palestinske økonomien og sikre nødvendige giverbidrag».

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som nylig besøkte Washington sammen med statsminister Erna Solberg (H), advarer USA mot å kutte bistanden.

– Det er mitt synspunkt, og det har lenge vært det norske synspunktet, sa Søreide tidligere i måneden.