Den nye regjeringen: – Vi må løse seks utfordringer

Partilederne Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande møter pressen kl. 16.00. Følg den direkte i videoen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er Jeløya-plattformen, sa Solberg, og holdt opp den 84 siders lange regjeringsplattformen Høyre, Frp og Venstre nå har blitt enige om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye blågrønne regjeringen hadde sin første felles pressekonferanse søndag, på Jeløya i Østfold. Høyre-lederen startet med å skryte av sine to kolleger for at de felles nå har kommet fram til en politisk plattform, som skal danne grunnlag for hvordan landet blir styrt de neste fire årene.

Fakta om Jeløya-plattformen

Høyre, Frp og Venstre ble søndag enige om en ny regjeringsplattform. Her er noen av de viktigste tiltakene de har blitt enige om.

• Regjeringen vil øke den alminnelige aldersgrensen i staten til 72 år, slik den er i arbeidsmiljøloven. De vil også vurdere å ytterligere heve den øvre aldersgrensen i arbeidsmiljøloven.

• Lofoten, Vesterålen, Senja, Jan Mayen, iskanten, Skagerrak og Møre-feltene holdes fri for oljevirksomhet i hele perioden.

• Gratis halvdagsplass i SFO for barn i lavinntektsfamilier etter modell fra barnehager.

• Senke inntektsskatten.

• Foreldrepermisjonen skal deles i tre like deler.

• Forenkle reglene for søndagshandel.

• Utvide alkoholsalg i butikker til klokken 21.

• Utvide åpningstidene i Vinmonopolets lokale butikker, slik at de kan følge kommunalt fastsatte salgstider for alkohol.

• Arbeide for å nå målet om to politifolk per 1.000 innbyggere innen 2020.

• Åpne for punktbevæpning på sårbare steder etter risiko- og sårbarhetsanalyse.

• Gå imot bruk av religiøse klesplagg og symboler i forbindelse med statlig makt- og myndighetsutøvelse i politi, domstoler og kriminalomsorg.

• Forby bruk av nikab og burka i barnehage og utdanningsinstitusjoner.

• Opprettholde innsats på tvangsretur av utlendinger uten lovlig opphold, legge til rette for mer assistert retur.

• Videreføre det vedtatte nivået på kvoteflyktninger, og øke det ytterligere hvis dagens ankomsttall fortsetter.

• Innføre dobbelt statsborgerskap

• Stramme inn familiegjenforening, blant annet gjennom å bruke DNA-testing i alle saker for å avklare slektskap.

• Utrede og endre statsborgerloven slik at hovedregel er åtte års botid for norsk statsborgerskap. Unntak for personer som er selvforsørget, botidskravet for disse settes til seks år.

• Innføre ordning der personer som etter fem års oppholdstillatelse mottar kommunale ytelser og støtteordninger, ikke er i arbeid, og som ikke har tilfredsstillende norskkunnskap, har plikt til å delta på språkopplæring.

• Senke skattenivået, herunder redusere makssatsen i eiendomsskatten fra sju til fem promille, øke bunnfradraget og rabatten for arbeidende kapital i formuesskatten og fastholde fjerningen av arveavgiften.

• Innføre flat C02-avgift for alle sektorer på 500 kroner og trappe denne gradvis opp i perioden.

• Videreføre elbilfordelene ut regjeringsperioden.

• Åpne for at veibruksavgiften på diesel kan økes dersom det viser seg nødvendig for å nå målet om at 100 prosent av nybilsalget er nullutslippsbiler i 2025.

• Gjennomføre styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Legge fram lovproposisjon om forbud mot pelsdyrhold med avviklingsperiode fram til årsskiftet 2024/2025.

• Etablere tilskuddsordning for kjøkken i sykehjem, og etablere et nasjonalt Eldre-, pasient- og brukerombud.

• Gjennomføre en rusreform, der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten.

• Opprette en uavhengig rovviltklagenemnd som skal behandle alle klager på vedtak om kvoter for jakt og felling.

• Sikre levedyktige bestander av de fem store rovviltartene jerv, ulv, bjørn, gaupe og kongeørn.

– Vi har hatt gode diskusjoner med høy temperatur de to siste ukene. Vi har spilt hverandre gode og funnet sammen. Dette har vært politikk på sitt beste, sa Solberg.

Seire for Frp og Venstre

Både Frp og Venstre har fått satt tydelige preg på den nye regjeringsplattformen.

Venstre har fått gjennomslag for styrt avvikling av pelsdyrnæringen innen 2025, noe verken Høyre eller Frp i utgangspunktet ønsker. Skei Grande har også fått gjennomslag for at områdene LoVeSe, Jan Mayen, iskanten, Skagerrak og Mørefeltene holdes fri for oljeleting hele regjeringsperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jensen: Vi har fått flere store gjennomslag

Frp har i tillegg måttet svelge at regjeringen nå vil ta inn et økt antall kvoteflyktninger, samt at de åpner for at veibruksavgiften på diesel kan økes, dersom det viser seg nødvendig for å nå målet om at 100 prosent av nybilsalget er nullutslippsbiler i 2025.

Frp og Jensen har på sin side løftet fram reduksjon i eiendomsavgiften som en av sine store seire. Forslaget er at denne skal reduseres fra sju til fem promille. Partiet har også fått gjennomslag for innstramming på familiegjenforening, økte språkkrav for innvandrere, og hevet krav til norsk statsborgerskap. Regjeringen vil nå også innføre forbud mot nikab i barnehage og utdanningssituasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny regjeringsplattform skal fri til KrF

Utvidet ølsalg

Selv om alle tre partiene ønsker KrF velkommen i regjeringen, understreket de også at flere av tiltakene i den nye plattformen ikke nødvendigvis faller i god jord hos Knut Arild Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye regjeringen går inn for at alkoholsalget utvides til klokken 21 på hverdager og lørdager. Partiene ønsker også å endre alkoholloven slik at åpningstidene i Vinmonopolets lokale butikker kan følge kommunalt fastsatte salgstider for alkohol.

Det skal også bli enklere å drive søndagsåpne butikker, heter det i plattformen.

Blitt godt kjent

Jensen forventer at det blir en del diskusjoner med Venstre i samarbeidet framover, men sier de to partiene har blitt godt kjent gjennom sitt tidligere samarbeid.

– Frp har lært Venstre godt å kjenne. Det har vært mange dragkamper, men resultatet har vært godt, sa Jensen.

Skei Grande innrømmer at dagen i dag ikke hadde kommet om ikke man kunne bygge videre på samarbeidet de har hatt gjennom de siste fire årene.

– Kjemien mellom oss tre har nok også kanskje vært litt avgjørende for at vi tre har klart det, sa Skei Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De seks store

Seks hovedpunkter fra innledningen:

Regjeringen vil løse de store utfordringene Norge står overfor gjennom disse hovedpunktene:

1. Omstille norsk økonomi for å skape vekst, nye arbeidsplasser og sikre flere ben å stå på.

2. Oppfylle Norges klimaforpliktelser, slik at vi tar vår del av ansvaret for å løse klimautfordringen.

3. Skape et inkluderende arbeidsliv. Den teknologiske utviklingen skaper store muligheter for hjemflagging av arbeidsplasser, myndiggjøring av folk og effektivisering, men utfordrer også eksisterende arbeidsplasser og den enkeltes kompetanse.

4. Sikre gode velferdsordninger. Det er gledelig at flere lever lenger, men bærekraften i velferdsordningene avhenger av at flere er yrkesaktive lenger.

5. Redusere fattigdom. For mange rammes av fattigdom og utenforskap, uten mulighet til å skape seg sitt eget, gode liv.

6. Gjennomføre et integreringsløft. Den internasjonale migrasjonen er svært lite forutsigbar, og vi må ha en høy beredskap for raske skiftninger. Vi må lykkes bedre med integreringen i arbeidslivet. Det er helt sentralt både for den enkelte og for bærekraften i våre velferdsordninger.

Kilde: https://www.venstre.no/assets/v-h-frp-politisk-plattform-2018.pdf

Regjeringen har listet opp seks utfordringer. Det for å kunne fortsette å være verdens beste land å bo i, sa Solberg.

– Vårt felles mål er å skape muligheter til alle, men det er en del utfordringer for å skape et bærekraftig velferdssamfunn, sa hun.

De seks utfordringene er å omstille norsk økonomi for å skape vekst, oppfylle Norges klimaforpliktelser, skape et inkluderende arbeidsliv, sikre gode velferdsordninger, redusere fattigdom og gjennomføre et integreringsløft.

Venstre-topp før valget: – En stemme på meg er en stemme mot Frp