Professor: – Fortsatt muligheter for Giske i politikken

Tidligere Ap-nestleder Trond Giske og partileder Jonas Gahr Støre strides om hva som skjedde i forbindelse med Giskes avgang søndag.
Tidligere Ap-nestleder Trond Giske og partileder Jonas Gahr Støre strides om hva som skjedde i forbindelse med Giskes avgang søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trond Giske kan fortsatt ha en framtid i Arbeiderpartiet, mener statsviter Knut Heidar. Men det avhenger av måten varslingene blir håndtert på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han kan bygge seg opp igjen. Det er et langsiktig, men ikke umulig prosjekt, sier Heidar, som jobber ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo til NTB.

Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes mandag for andre gang på under en uke i kjølvannet av Giske-saken. De 20 medlemmene av sentralstyret samles klokken 13 i partikontorets lokaler på Youngstorget. Hvor lang tid møtet vil ta, er uvisst.

Ulike versjoner

Trond Giske og Ap-leder Jonas Gahr Støre har ulike versjoner av hva som førte til Giskes avgang. Giske kunngjorde på Facebook søndag kveld at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet, og at han stiller sin rolle som finanspolitisk talsmann til disposisjon. Samtidig avviste han overfor NTB at det skjedde etter press fra Støre eller andre i partiledelsen.

Støre var på sin side tydelig på at han hadde gitt Giske klare råd om å gå av. Etter det NTB kjenner til, ville Ap-lederen mandag gi Aps sentralstyre beskjed om at Giske var ferdig som nestleder. Ved å trekke seg, unngikk Giske å bli avsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heidar er imidlertid usikker på om det er en reell strid om virkelighetsforståelsen mellom de to, og i hvilken grad den vil være utslagsgivende for Giskes fremtid i partiet.

– For det første må man fastslå om det er en strid om de to versjonene. Det er ikke gitt at et råd er et diktat, selv om det er vanskelig når det er partileder som råder, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Njie: – Trond og jeg har stått sammen gjennom denne stormen

Håndtering avgjørende

Om Giske fortsatt vil ha en framtid i toppolitikken, avhenger både av karakteren og omfanget av varslingssakene og hvordan han håndterer disse videre, mener professoren.

– Det vil være mer avgjørende på lang sikt og kommer an på om han velger en konfronterende eller beklagende stil, sier han.

Romsligheten i Arbeiderpartiet vil også være avgjørende, mener Heidar.

– Det handler jo om slik atferd har vært et allment problem i partiet, eller noe Giske alene har stått for. Dersom det er et allment problem, blir det litt mindre rimelig å legge alt ansvar og alle konsekvenser på Giske alene, mener statsviteren.

Aktuelt: – Giske har stått rettsløs i hele prosessen

Samleside: Alle sakene om uroen i Arbeiderpartiet