Iran kaller FN-møte «politisk fadese» for USA

Den amerikanske FN-ambassadøren Nikki Haley kom med en advarsel til Iran i FNs sikkerhetsråd fredag.
Den amerikanske FN-ambassadøren Nikki Haley kom med en advarsel til Iran i FNs sikkerhetsråd fredag. Foto: Mary Altaffer / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hastemøtet i FNs sikkerhetsråd om demonstrasjonene i Iran var en utenrikspolitisk fadese for USA, mener den iranske utenriksministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif hevder på Twitter at et flertall i rådet slo tilbake et amerikansk forsøk på å kuppe Sikkerhetsrådets mandat.

– Nok en utenrikspolitisk fadese for Trump-administrasjonen, skriver Zarif.

USA kalte inn til møtet fredag for å diskutere protestene den siste tiden mot regimet i Iran. Rundt 20 mennesker er blitt drept i forbindelse med demonstrasjonene.

– Verden følger med

– Det iranske regimet har nå fått en advarsel: Verden kommer til å følge med på hva dere gjør, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley på hastemøtet.

Hun oppfordret også verdenssamfunnet til å gjøre mer for å hindre at Iran knebler demonstranter.

Flere av landene i Sikkerhetsrådet kritiserte imidlertid USA for å ha sammenkalt møtet. Kina beskrev møtet som innblanding i Irans indre anliggender.

– Skamløs innblanding

USAs allierte Storbritannia og Frankrike framholdt at Iran må respektere demonstrantenes rettigheter, men den franske FN-ambassadøren François Delattre konstaterte at situasjonen i Iran ikke truer internasjonal fred og sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige, som understreket betydningen av ytringsfrihet på internett, stilte samtidig spørsmål ved tidspunktet for møtet i Sikkerhetsrådet.

Russland har beskrevet hastemøtet som et eksempel på hvordan USA blander seg inn i andre lands indre anliggender «på skamløst vis».

De siste dagene er det blitt færre protester mot regimet i Iran, og i stedet har regimetilhengere demonstrert flere steder i landet. Lørdag viste statlig iransk TV bilder av en slik demonstrasjon i byen Abol.