Trump-boka: – En vellykket provokasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Michael Wolff ble verdensberømt over natta, og ligger an til å få en bestselger med boka om Trumps presidentperiode. Kritikere mener forfatteren tidligere har hatt en omtrentlig omgang med sannheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forsiden til Wolffs bok. Scanpix/AFP.
Forsiden til Wolffs bok. Scanpix/AFP.

Journalist Michael Wolffs bok om Trump-kampanjen og Trump-regjeringens første halvår har slått ned som en bombe i amerikansk offentlighet denne uka.

«Michael Wolff har i årevis vært en av de fremste pirajaene i medie-dammen på Manhattan», skriver New York Times i en bakgrunnsartikkel. «Nå har han over natten blitt en av verdens mest kjente journalister, i en alder av 64 år».

«Giftige betraktninger»

Wolff er tidligere kjent som journalist, blogger og forfatter. Han har blant annet skrevet en biografi om mediemogulen Rupert Murdoch, og for blant annet Vanity Fair og New York Magazine.

Les også: «Donald Trump ville ikke bli president»

«Hans giftige betraktninger om kjente skikkelser som Rupert Murdoch har tidligere vakt oppsikt. Nå har han begått sin mest vellykkede provokasjon», skriver New York Times.

Boka «Fire and Fury» er en innside-skildring fra året Wolff rapporterte fra Det hvite hus og Trump-valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil sitere Steve Bannon, sier Wolff i et intervu med NBC fredag, [presidenten har mistet grepet]

Flere av de største internasjonale mediene fikk tilgang til skandaleboka denne uken. Torsdag truet Trumps advokater med å saksøke forleggeren Henry Holt, om han ikke stanset utgivelsen av boka. Holt svarte med å fremskynde publiseringen med fire dager. Boka er nå tilgjengelig på Amazon, og Wolff kan ligge an til en bestselger. Allerede ved midnatt sto folk i kø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke bare hjelper han meg å selge bøker, men han hjelper meg også å bevise poenget i boken, sier Wolff til NBCs «Today Show».

– Det er helt ekstraordinært at en amerikansk president forsøker å stanse offentliggjøringen av en bok. Det er noe som ikke skjer, og aldri har skjedd med tidligere presidenter. Det ville ikke engang skjedde med direktøren i en mellomstor bedrift, sier forfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skildrer «ustabil president»

President Donald Trump (midten) under et møte med republikanske senatorer i Det hvite hus torsdag. Scanpix/AP.
President Donald Trump (midten) under et møte med republikanske senatorer i Det hvite hus torsdag. Scanpix/AP.

Utdragene som er publisert gir et bilde av Trump som en ustabil person som er uskikket til å være president, noe alle rundt ham hevdes å være klar over. Flere amerikanske medier omtaler boka som «eksplosiv».

I boka hevder Wolff blant mye annet:

  • Personer i Donald Trumps valgkampteam var sjokkert da han vant valget. Trump selv skal først ha reagert med forvirring og vantro, for så å bli overbevist om at han fortjente å bli USAs president.
  • Trump mistrivdes på sin egen innsettelsesfest. Han var sint fordi flere A-kjendiser lot være å komme.
  • Trump har opplevd Det hvite hus som skremmende og har ofte trukket seg tilbake til sitt eget soverom. Der har han fått installert to flatskjermer i tillegg til den ene som allerede var på plass.
  • I boka beskrives også Trump som stadig mer glemsk. Han hevdes å gjenta seg selv idet han forteller de samme historiene gang på gang.

I en lengre kronikk i New York Magazine, med tittelen «Donald Trump ville ikke bli president», gjengir forfatteren selv deler av det oppsiktsvekkende innholdet i boka.

Talskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, har beskrevet boka som «ren fantasi».

President Trump rykket selv ut på Twitter med følgende beskjed:

– Hva gjorde jeg der om han ikke ønsket å ha meg der? Jeg snakket absolutt med presidenten. Om han innså at det var et intervju eller ei vet jeg ikke, men det var bestemt ikke «off record», sier Wolff til NBC.

Les også: Bannon med knallhard kritikk avTrump-medarbeidere i ny bok

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrentlig?

– Det er nærmest en naturlig utvikling for Wolff at presidenten en dag skulle komme til å omtale ham fra Det hvite hus, sier tidligere redaktør i The Hollywood Reporter, Janice Min, ifølge New York Times. Wolff er spaltist i magasinet hennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kommentatorer har imidlertid stilt spørsmål ved innholdet i boka, og om det er snakk om opplysninger som kilder har gitt Wolff i fortrolighet. De mener Wolff tidligere har vært omtrentlig med fakta.

Wolff skriver eksempelvis at det var CNN som rapporterte om at Trump ble anklaget for eksotiske seksuelle vaner med prostituerte i en etterretningsrapport. I virkeligheten var det BuzzFeed News som først meldte om dette. Det heter også at Trump ikke visste hvem den tidligere republikanske speakeren i Kongressen var, når de to faktisk hadde spilt golf sammen lenge før Wolff kom til Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også andre som er sitert har avvist enkeltheter fra boka:

Oppgjør med tidligere alliert

Wolff sier han står ved det han har skrevet, og forleggeren virket ubekymret over kritikken. Han hevder folk i kretsen rundt Trump jevnlig sier presidenten «oppfører seg som et barn»:

– De sier han er et mehe, en idiot. Det virker faktisk som en konkurranse i å nå bunnen i beskrivelser av hvem denne mannen er. La oss huske at denne mannen hverken leser eller lytter. Han er som en pinball-maskin som bare skyter av brettet, sier Wolff til NBC.

Trump (t.v.) og tidligere strateg Steve Bannon går ombord i presidentflyet Air Force One 5. mars 2017. Arkivfoto: Scanpix/AFP.
Trump (t.v.) og tidligere strateg Steve Bannon går ombord i presidentflyet Air Force One 5. mars 2017. Arkivfoto: Scanpix/AFP.

Uttalelser i boka har også ført til en offentlig skittentøyvask mellom Trump og hans tidligere sjefstrateg Steve Bannon. I boka anklager Bannon blant annet Trumps sønn Donald Trump jr. og svigersønnen Jared Kushner for å ha hatt et «upatriotisk og forrædersk» ved sitt møte med en russisk advokat. Bannon har foreløpig ikke avvist uttalelsene han er sitert på i boka, selv om den har skadet ham politisk og kanskje profesjonelt, skriver New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump truer med å saksøke Bannon

Andre, som redaktør Min i Hollywood Reporter, bekrefter sitater og situasjoner som er gjengitt i boka.

– Hvert ord jeg har sett fra boka er fullstendig presis, skriver hun.

Wolff har tidligere hatt et vennskapelig forhold til Trump. Etter valget sikret han Trumps tillitt blant annet ved å uavlatelig kritisere journalistkolleger som dekket den da nyvalgte presidenten.

Han sier boka er basert på over 200 intervjuer, inkludert minst en direkte samtale med presidenten. Wolff sier til NBC at han som enhver journalist har notater og opptak.

«Mange av beretningene om det som har foregått i Trumps hvite hus er i strik med hverandre. Andre er rett og slett feilaktige. Disse konfliktene, og denne løse omgangen med sannheten om ikke selve virkeligheten, er et sentralt tema i denne boka», skriver Wolff ifølge New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus har gjentatte ganger avfeid boka som «tabloid sladder», «trist», «patetisk» og «full av løgner».

En venn av Trump, Chris Ruddy som er leder i konservative Newsmax Media, sier til CNN:

– Han er ikke mentalt uskikket, han har ikke mistet grepet som [Wolff] hevder. Jeg traff presidenten daglig over en ti-dagersperiode i løpet av ferien. Jeg samtalte med ham, jeg så ham samhandle med andre. Han husket ting, han var poengtert og i stand til å følge opp i samtaler.

– Dette er absurde påstander fra en som har snakket med mange misfornøyde mennesker i det hvite hus.

Les også en gjennomgang av boka fra en journalist i New York Times som fikk tilgang til den i forkant av utgivelsen.

Øvrige kilder: NTB