En skikkelig vinterhelg i vente –  ta fram ullundertøyet

Det ligger an til en god skihelg flere steder i landet. Foto: Lise Åserud / NTB SCANPIX
Det ligger an til en god skihelg flere steder i landet. Foto: Lise Åserud / NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ventes kjølig vær flere steder i landet. På Østlandet ligger alt til rette for en god skihelg – med snøfall fram mot fredag og deretter finvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til helgen kommer også kulden.

– Det er nok absolutt greit å ha ullundertøyet parat, sier statsmeteorolog Ida Fossli ved Meteorologisk institutt til NTB.

Hun opplyser at det vil falle snø på Østlandet fram til fredag. Men også sør på Vestlandet får de smake på litt nedbør framover.

– Her blir det mest oppholdsvær, men man får litt nedbør i Rogaland og sør i Hordaland.

Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal slipper for det meste unna.

– Også Nordland slipper nok unna nedbøren, mens kyststrøkene i Finnmark og Troms får en del snøbyger fram til fredag, sier Fossli.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Mye snø

Dermed ligger det an til mye god nysnø til dem som liker den slags. En oversikt Meteorologisk institutt har laget, viser dessuten at snønivået allerede nå er langt høyere i store deler av landet enn på samme tid i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi må helt tilbake til 2013 for å finne tilsvarende forhold i Oslomarka som nå, og i Hedmark, Oppland, Buskerud og Telemark spås det også en vinter med betydelig mer snø enn vanlig.

Aller mest snø i forhold til normalen er det imidlertid i fjellet på Vestlandet. Foreløpig ligger vinteren an til å bli en av de tre mest snørike siden 1958, og ved målestasjonen i Voss ligger det nå 1,5 meter snø.

Snøfallet blir tatt godt imot blant skientusiaster, men meteorologen understreker at det er vanskelig å si hva resten av sesongen vil by på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er i hvert fall en god start for dem som liker å gå på ski og være ute i snøen. Men for andre er det kanskje ikke så positivt.

Aktuelt: Disse bilene er best på heftig vinterføre

Ta fram skiene

Sør-Norge ser ut til å få helgens beste skivær. Etter noen dager med snøfall, blir det for det meste oppholdsvær her fra fredag formiddag og utover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Sør for Stad og Dovre blir det for det meste oppholdsvær. Østlandet får en fin helg, med vinterlige temperaturer, sol og finvær, sier meteorologen.

Nord for Stad blir det vind inn fra nordvest til helgen, noe som betyr bygevær inn fra havet.

– Man får påfyll av hvit nedbør, særlig i Nord-Norge.

Aktuelt: 5 gode råd: Slik unngår du flatt batteri i vinter

Vinterlige temperaturer

Hele landet vil oppleve å få kald luftmasse over seg.

– Spesielt på Østlandet, hvor det er lite skyer. Skyene fungerer som et lite teppe. Når det blir klarvær på natten og store deler av dagen, blir det ofte kaldt, sier Fossli.

Selv om skifolket i Sør-Norge forespeiles en fin helg flere steder, er utsiktene for resten av sesongen høyst usikker.

– Det er så å si nesten umulig å spå. Langtidsprognosen våre går ti dager fram i tid. Selv den er ganske usikker når man beveger seg ut i neste uke. Det er lettere å si noe i etterkant enn å forutse det på forhånd, slår meteorologen fast.