Svensk raseri mot norsk smørebuss: – Sender helt feil signaler

Martin Johnsrud Sundby på trening på Beitostølen i november 2016. I bakgrunnen den norske smørebussen hvor landslagsutøverne får tilbud om behandling med forstøverapparat.
Martin Johnsrud Sundby på trening på Beitostølen i november 2016. I bakgrunnen den norske smørebussen hvor landslagsutøverne får tilbud om behandling med forstøverapparat. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske skilandslagets bruk av nebulisatorer får den svenske landslagslegen til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det sender helt feil signaler til ungdommer som ønsker å drive med denne idretten, sier landslagslege Per Andersson til Expressen.

Mens det svenske skilandslaget har innført totalforbud mot nebulisatorer, fortsetter det norske skilandslaget sin omstridte praksis under årets utgave av Tour de Ski.

– Det er fritt fram

– Vi har alltid med nebulisatorer. Og saltvannsløsning. Det er fritt fram å bruke for de som trenger det. Vi vil gjøre alt vi kan for å restituere luftveiene for løperne på best mulig måte etter et skiløp så løperne kan få sove godt og ikke ligge og hoste hele natten, forklarer den norske landslagslegen Petter Olberg til avisen.

I Norge blir langrennsløpere med astmaproblemer behandlet med forstøverapparat, noe som har blitt kritisert av Norges argeste konkurrenter.

Ifølge en norsk granskning rundt bruken av astmamedisiner på langrennsløpere, ble det slått fast at bruk av nebulisatorer med saltvannsoppløsning mot astmaproblemer ikke medførte brudd på reglementet i Norges Skiforbund eller WADAs reglement.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veldig provoserende

Det såkalte astmautvalget ble nedsatt etter flere avsløringer om bruk av blant annet astmamedisin og forstøverapparat.

Da utvalget la frem sin rapport i februar i fjor, ble det slått fast at det ikke er grunn til å tro at landslagene har drevet «uforsvarlig diagnostisering og/eller behandling av utøvere uten påvist astma eller lignende luftveislidelser».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske landslagslegen Per «Pliggen» Andersson var ikke nådig etter å ha lest utvalgets konklusjoner.

– Jeg blir bekymret, veldig bekymret. Det er veldig provoserende.

«Negativ signaleffekt»

I Rapporten ble det samtidig advart mot signaleffekten:

«Utvalget vil vise til at slik bruk av medisinteknisk avansert utstyr blant friske utøvere kan innebære en form for medikalisering av idretten som har en negativ signaleffekt ut mot yngre utøvere, og at det derfor kan oppfattes som etisk problematisk».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag sier lege Per Andersson på Sveriges skilandslag dette:

– Jeg er enig i at dette er en harmløs behandling, og den medfører ingen medisinsk risiko. Men for oss var det etiske aspektet viktig da vi fattet vår beslutning, sier den svenske landslagslegen.

– Jeg misunte dem aldri

Vegard Ulvang bekreftet i november 2016 å ha brukt forstøverapparat i løpet av sin karriere.

– Jeg fikk medisiner etter grundige undersøkelser og regner med det samme er tilfellet i dag. Jeg hadde gode lunger som tålte kulden og brukte svært sjelden astmamedisiner ved konkurranser. Noen av mine lagkamerater var avhengig av daglig medisinering. Jeg misunte dem aldri. Ved visse værtyper var de satt ut av spill før start, uttalte han til Dagbladet.