Fem økonomiske nyttårsforsetter

Foto: Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å gi deg en tryggere økonomi i det nye året har pensjonsøkonom Knut Dyre Haug laget en liste med økonomiske nyttårsforsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Egentlig liker jeg ikke nyttårsforsetter. De gir bare dårlig samvittighet. Da foretrekker jeg «pensjonsforsetter». De krever minimalt med innsats, men kan gi enorme utsalg på privatøkonomien din når du en gang skal gå av med pensjon, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand, ifølge en melding.

Det har han tatt konsekvensen av og laget fem økonomiske tips for 2018:

Les også: Hermanrud: - Dette blir vinnerne i 2018

1. Skaff deg oversikt

Det første du bør gjøre, er å få oversikt over egen økonomi. Med informasjon fra nettbanken kan du kartlegge status på kontoene og se hvordan sparingen din har utviklet seg ila året. Noen banker har også en løsning som kalles «mitt forbruk». Her kan du enkelt se hva du bruker pengene til (mat, reiser, bolig osv). Denne kunnskapen kan du benytte til å gå igjennom forbruket ditt med nye øyne og kanskje legge om mønsteret litt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å unngå å begå de samme «syndene» i det nye året, bør du sette av litt tid til å lage et enkelt budsjett. De som kvier seg for å ta en økonomi-sjekk kan trøste seg med at desto verre det står til, desto større er forbedringspotensialet! Det er lett å opprette nye kontoer. Lag en for sommerferien, en for restskatten - eller en for den nye bilen dere vet dere må kjøpe om et par år. Overfør faste beløp hver måned så kommer man veldig langt nesten uten at man merker det.

Les også: Norges rikeste god for 11 milliarder – pappa var bilmekaniker

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Rydd i faste betalinger

Gjeld er en av de største og tyngste økonomiske byrdene vi har, de fleste av oss. Hvordan er status der? Har du forhandlet renten i det siste? Har du ikke for høy gjeld i forhold til inntekt eller husets verdi bør du ikke ha særlig over to prosent rente for tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten: Med lav rente bør man intensivere nedbetaling slik at samlet gjeld kommer godt under 70 prosent av markedsverdien av huset. Da får du større marginer i økonomien din og kvalifiserer til bankenes laveste rentesatser.

Når du har skaffet deg oversikt over de faste betalingene, bør du sjekke vilkårene på nødvendige avtaler som på strøm, skadeforsikring, lån, mobil- og nettabonnement. Dersom du får bedre avtaler andre steder, bør du vurdere bytte av leverandør. Det kan også lønne seg å ta en ryddesjau i «støttemedlemskap» på treningssenter, streamingtjenester, aviser og lignende.

Med «faste betalinger»-funksjonen på nettbanken er det enkelt å se hva faste avtaler koster deg i året.

Les også: Ringnes, Thon og Adolfsen bygger for 1,1 milliarder

3. Trygg fremtiden din

Når du har oversikt over din nåsituasjon, er det på tide å tenke på fremtiden: Hvordan blir din økonomiske situasjon som pensjonist eller om du skulle bli arbeidsufør?

Artikkelen fortsetter under annonsen

På leverandørenes hjemmesider kan du enkelt finne prognoser for din samlede pensjon fra arbeidsgivere og folketrygd. Samtidig benytter du anledningen til å lage en prognose over din fremtidige pensjon. Dersom den samlede pensjonen ikke er god nok, bør du starte en privat spareavtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det kommer til forsikring bør du passe på at du ikke er blant de 500 000 nordmenn som mangler uføreforsikring – i så fall anbefaler vi deg å skaffe en. Dette er kanskje den viktigste forsikringen du kan ha!

Les også: Her kan de smarte spare mye penger

4. Spar smart privat

Det siste året har regjeringen innført flere nye ordninger som gjør det mer lettvint og lønnsomt for deg å spare privat. Med dette har du fire spareplattformer å velge blant. De har alle sine spesielle formål.

For deg som er under 34 år, er Boligsparing for ungdom (BSU) Norges klart beste spareordning. Med Individuell pensjonssparing (IPS) kan du spare inntil 40 000 kroner i året, og få en skattefordel på inntil 9 600 kroner som er «til låns» inntil pensjonsutbetalingen skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du driver aksjesparing privat, kan det være lurt å overføre til Aksjesparekonto (ASK) som gjør at du slipper å betale skatt av gevinster underveis. I tillegg har du den gamle arbeidshesten – fondskonto – som på mange måter er summen av alle tre når vi ser bort i fra skattereglene. Denne kan du bruke til hva som helst av langsiktig paring.

For at spare-forsettene skal holde seg gjennom året, anbefaler vi å opprette fast spareavtale. Og har du penger til overs etter ferien, så hvorfor ikke sette inn et større engangsinnskudd for å få en god start på året?

Les også: Dette er en farlig måte å spare penger på

5. Tenk bærekraft og kutt

Forbruket er det kanskje enkleste området å gjøre små og store kutt i, som er bra for både lommeboken og klima. Styr helst unna impulskjøp og unødvendige utgifter, og husk at bruktkjøp er et godt alternativ til nytt.

Med nye delingsplattformer har det blitt langt enklere å greie seg uten å måtte kjøpe egen bil, sykkel eller verktøy – og i motsatt fall, sitter du sitter på ting du ikke bruker regelmessig kan du tjene noen ekstra tusenlapper på å leie det ut til andre.

Saken ble først publisert på Hegnar.no