– Ap fortjener Giske som nestleder

Nestleder Trond Giske på landsmøtet i Arbeiderpartiet. Elin Ørjasæter mener at når et parti velger en leder vel vitende om hans egenskaper, så fortjener de ham.
Nestleder Trond Giske på landsmøtet i Arbeiderpartiet. Elin Ørjasæter mener at når et parti velger en leder vel vitende om hans egenskaper, så fortjener de ham. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elin Ørjasæter mener at dersom partiet visste om Giskes oppførsel, så fortjener de å ha ham som nestleder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiske kommentatorer i noen av landets største mediehus mener fredag at Trond Giske kan miste stillingen som nestleder i lys av varslene Arbeiderpartiet har mottatt om uønsket eller upassende oppmerksomhet mot yngre kvinner i forskjellige sammenhenger.

– Jeg mener at Giske bør bli sittende, sier forfatter, hodejeger og førstelektor ved Høgskolen i Kristiania, Elin Ørjasæter til ABC Nyheter.

Ørjasæter sier hun hadde vært overrasket dersom Giskes oppførsel var ukjent for andre i partiet alle de årene.

Les også: Jonas Gahr Støre: – Trond Giske har ikke mye å gå på

– Man kan ikke kaste folk på grunn av noe alle har visst om lenge. Det er spesielt dersom partiet plutselig sier at, «okey, nå er det en #me-too kampanje på gang, da får vi kaste ham».

Elin Ørjasæter, forfatter og foredragsholder, førstelektor ved Høyskolen Kristiania Foto: Frida Marie Grande
Elin Ørjasæter, forfatter og foredragsholder, førstelektor ved Høyskolen Kristiania Foto: Frida Marie Grande

– Det er en pussig partikultur. Alle har visst om det, alle har snakket om det, men åpenbart har ingen fortalt Giske før nå hva konsekvensene kan bli. Snakker de bare om folk eller til folk i Arbeiderpartiet, spør Ørjasæter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenligner med Valla-saken

Ørjasæter sammenligner situasjonen med LO-toppen Gerd-Liv Valla som valgte gå av etter massiv kritikk av hennes lederstil og behandling av medarbeidere.

– Da var mobbing på dagsordenen, og da passet det bra å ta kampen mot henne, selv om organisasjonen visste lenge om hvor brutal hun kan være, sier Ørjasæter.

Hun mener derfor det blir helt feil å kaste Giske nå etter samme oppskrift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom Jens Stoltenberg visste om Giskes oppførsel, burde han og et par andre mannfolk ha tatt Giske inn på et rom og vært kjempetydelige på at man kan ikke kombinere det å være toppolitiker og det å sjekke opp damer hele tiden. En leder kan ikke la seg styre av sex i enhver sammenheng. Da er man bare latterlig. Men når partiet velger en nestleder som oppfører seg latterlig, så fortjener de ham til neste gang de velger noen, sier Ørjasæter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om varslingssakene mot Trond Giske

Utviklingen i varslingssakene som har dukket opp mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giskeden siste tiden:

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre opp i Politisk kvarter i NRK. Han sa da at etter det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende. Han kjente seg heller ikke igjen i beskrivelsen av en intern konflikt.

* Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken at Anniken Huitfeldt, som leder partiets kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Hun avviste dette og sa torsdag til NTB at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* I et opprop advarte Oslo Ap mot en giftig partikultur, noe flere anonyme sentralstyremedlemmer ifølge Aftenposten mente var «en svertekampanje» mot Giske og et forsøk på å «parkere» Huitfeldt og partisekretær Kjersti Stenseng.

* Flere varslere skal ha unngått Stenseng i forbindelse med varslene som har kommet fram. Selv sa hun til NRK onsdag kveld at varslere skal bli godt ivaretatt og kjenne seg trygge på at varsler blir tatt alvorlig og blir behandlet på en god måte.

* Torsdag kom partiet med en pressemelding der Giske sier han «tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik».

* Samme kveld stilte han i Dagsrevyen. Der sa nestlederen: Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter.

* Både lederen og nestlederen sier de er forberedt på at det kan komme flere historier i kjølvannet av de sakene som er kjent så langt.

* Torsdag kveld ble det kalt inn til et hastemøte i sentralstyret der Støre skulle orientere om saken.

Kilde: NTB

– Har Giske en fremtid som toppolitiker?

– Utifra det som har kommet fram, så ser det ut til at han har holdt seg utenfor straffeloven. Men det spørs om det holder til å være toppolitiker.

– Hvordan har Giske håndtert saken, mener du?

– Giske har håndtert saken forbilledlig. Men det er ikke det som er spørsmålet. Spørsmålet er hva som kan dukke opp nå, sier hun.

Les også: Råtne partier her og der

– Handler ikke bare om klønene sjekking

Sentralstyret i Arbeiderpartiet kalte inn til hastemøte torsdag kveld for å gå gjennom varslene. Selv har Giske valgt å legge seg flat.

– Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter. Det må jeg ta innover meg og ta selvkritikk på, sa Giske til NRK torsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor i ledelse Tom Karp ved Høyskolen Kristiania som også er professor II ved Handelshøgskolen på Nord universitet og Høgskolen i Innlandet, er enig med Ørjasæter at det var lurt av Giske å legge seg flat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tom Karp, professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania Foto: Prakmot / CC-SA 3.0
Tom Karp, professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania Foto: Prakmot / CC-SA 3.0

– Det er det første rådet jeg hadde gitt ham. Være ydmyk som han bare kan. Være tydelig til partiledelsen at han påtar seg all ansvar. I tillegg bør han selv ta initiativet til at flere som har noe å fortelle bør gjøre det. Så bør han stille sin stilling til disposisjon.

– Oppstår det en fare for politisk selvmord?

– Det kommer helt an på hva som kommer fram. Det er er i alle fall bedre enn å bli myrdet av andre, sier Karp.

Karp sier at det interessante blir å se om toppledelsen i Arbeiderpartiet har vært klar over Giskes oppførsel uten å gjøre noe.

– I så fall er det ikke bare en manns klønete sjekking som er problemet. Da er partiet i seriøst trøbbel og flere blir nødt til å ta sin hatt og gå.