Lange køer utenfor valglokalene i Catalonia

Det var lange køer utenfor flere valglokaler i Barcelona torsdag. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix.
Det var lange køer utenfor flere valglokaler i Barcelona torsdag. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpige tall tyder på høy deltakelse i valget i Catalonia, hvor befolkningen er splittet i synet på uavhengighet fra Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 2.700 valglokaler åpnet klokken 9 torsdag morgen. De første resultatene ventes kort tid etter at lokalene stenger klokken 20.

Rundt 5,5 millioner katalanere kan delta i valget på ny regionalforsamling, og på forhånd har det vært ventet rekordhøyt oppmøte. Ved 1-tiden hadde over en tredel av de stemmeberettigede gjort sin borgerplikt.

Regjeringen i Madrid har på forhånd trappet opp sikkerheten i Catalonia fordi de frykter opptøyer. Innenriksdepartementet har beordret rundt 15.000 politifolk til regionen for å patruljere mens valglokalene er åpne, ifølge spanske medier.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti
Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

Spanske myndigheter utlyste nyvalg i oktober etter å ha tatt kontroll over Catalonia og oppløst regionens folkevalgte forsamling. Årsaken var den ulovlige folkeavstemningen om løsrivelse fra Spania tidligere samme måned.

Flere medlemmer av den avsatte regionale regjeringen, blant dem tidligere president Carles Puigdemont, har drevet valgkamp fra Brussel, der de søkte tilflukt. Andre sitter fengslet i Madrid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Puigdemonts parti Junts per Catalunya og det venstreorienterte partiet ERC hadde sammen med et lite antikapitalistisk parti et flertall i den avsatte regionalforsamlingen. Meningsmålinger før valget torsdag tyder på dødt løp mellom separatister som ønsker uavhengighet, og dem som vil forbli en del av Spania.

Les også: Stor usikkerhet foran valget i Catalonia