ESA sier nei til å stoppe sukkeravgiften

Petter Brubakk er administrerende direktør i NHO mat og drikke. Han mener midlertidig forføyning ville vært det beste, men er likevel fornøyd med at ESA går videre med granskingen av sukkeravgiften. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Petter Brubakk er administrerende direktør i NHO mat og drikke. Han mener midlertidig forføyning ville vært det beste, men er likevel fornøyd med at ESA går videre med granskingen av sukkeravgiften. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EØS-tilsynet ESA vil vurdere den kraftig økte sukkeravgiften nærmere, men krever ikke at den suspenderes mens behandlingen av saken pågår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen kommer etter at NHO mat og drikke i forrige uke klagde sukkeravgiften inn for overvåkingsorganet i Brussel.

NHO krevde midlertidig forføyning, det vil si en beslutning om å stoppe innføring av avgiften mens klagesaken behandles.

Det sier ESA nei til.

– Vi mener det er for usikkert. Det er for mange lag av usikkerhet til at vi vil fatte noen beslutning om midlertidig forføyning, sier ESAs konkurransedirektør Gjermund Mathisen til NTB.

Mathisen understreker likevel at ESA tar saken på alvor og vil arbeide videre med den på nyåret.

Les også: NHO Mat og Drikke med sukker-brev i tolvte time

Kraftig økning

I den borgerlige budsjettavtalen økes avgiften på sjokolade- og sukkervarer med 83 prosent, mens avgiften på alkoholfrie drikkevarer økes med 42,3 prosent. Avgiftsøkningene vil gi anslagsvis to milliarder kroner til statskassen neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHOs standpunkt er at den økte avgiften kan være konkurransevridende og utgjøre ulovlig statsstøtte.

Finansdepartementet har på sin side stått fast på at avgiften ikke utgjør statsstøtte. ESA har nå bedt departementet om å komme med et grundigere svar innen 19. januar.

NHO er fornøyd med at saken tas videre.

– Vi mener det underbygger at vi har hatt et poeng, og at det har vært riktig av oss å reise disse EØS-rettslige bekymringene, sier administrerende direktør Petter Brubakk i NHO mat og drikke.

Høy terskel

ESA har aldri gått til det skritt å vedta midlertidig forføyning. Ifølge Mathisen er terskelen høy for å gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å kunne treffe en beslutning om midlertidig forføyning må vi være ganske sikre på at avgiften utgjør statsstøtte. Vi må også kunne legge til grunn at det er ny statsstøtte, og ikke statsstøtte som er del av en eksisterende ordning, forklarer Mathisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ham er usikkerheten for stor i begge de to spørsmålene til å stoppe avgiften nå.

ESA vurderte det da Norge innførte flypassasjeravgiften, men da tok regjeringen selv initiativ til å utsette den til etter at saken var diskutert ferdig med tilsynsorganet.

Les også: NHO klager sukkeravgiften inn for ESA

Kritiserer Stortinget

For berørte bedrifter ville midlertidig forføyning vært det beste, fastslår Brubakk.

– Samtidig visste vi da vi ba om det, at dette er noe ESA aldri har gjort tidligere. Det er knapp tid og en komplisert sak, så vi tar dette til etterretning, sier han.

Brubakk mener saken uansett reiser spørsmål om hvordan budsjettforhandlingene foregår i Stortinget. Han mener avgiftsøkningen var mangelfullt utredet da den ble banket igjennom, og at den politiske prosessen fram mot vedtaket var ugjennomtrengelig.

– Jeg syns det sier noe om kvaliteten på budsjettforhandlingene i Stortinget. Det er mangler ved disse forhandlingene som det bør være i alles interesse å gjøre noe med, sier Brubakk til NTB.