Kryptovalutaene tar igjen New York-børsen

Verdien av omsetningen av kryptovaluta er nå tilnærmet omsetningen på New York-børsen (NYSE)
Verdien av omsetningen av kryptovaluta er nå tilnærmet omsetningen på New York-børsen (NYSE) Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengemengden som brukes til å kjøpe og selge kryptovalutaer kan måle seg med verdens største aksjemarked. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

New York-børsen på Wall Street ble grunnlagt i 1817 og er verdens største aksjemarked. Daglig omsettes det aksjer for mellom 35 og 50 milliarder dollar om dagen, ifølge tall hentet inn av Business Insider.

Til sammenligning nådde handelen med kryptovalutaene 50 milliarder dollar på onsdag, går det fram av tallene fra CoinMarketCap.com. Det tilsvarer 417 milliarder kroner etter dagens kurs.

1.300 valutaer

Det er nå over 1.300 forskjellige kryptovalutaer i sirkulasjon, men bitcoin, ethereum, bitcoin cash og ripple er de suverent største. 21. desember i fjor var en bitcoin verdt 817 dollar. Nå er den verdt 17.240 dollar.

Siden blokkjede-teknologien som bitcoin baserer seg på allerede er tilgjengelig, er det mange som tror de kan lage noe bedre eller annerledes enn bitcoin. Blant de mer eksotiske kryptovalutaene finner vi for eksempel to oppkalt etter Vladimir Putin - putincoin, og putin classic. Så har vi bottlecaps (flaskekapsler), potcoin, ufocoin, trumpcoin, sexcoin, potatocoin, coinye west og dogecoin for å nevne noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Potcoin skriver for eksempel at det er «digitale mynter du kan sende via internett, som lar cannabis-entusiastene samhandle, forhandle, kommunisere og vokse sammen».

Trumpcoin-bevegelsen er på sin side ute etter å hjelpe Donald Trump med å «lage en lysende, trygg og givende fremtid for alle amerikanere og folk over hele verden.»

Dogecoin skal visstnok være spesielt omfavnet av hunderasen Shina Inu verden over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste store investorer har så langt holdt seg unna kryptovaluta, men ser ikke bort fra at de kan ha dem i sine langtidsplaner.

Vill og uhemmet spekulasjon

Rick Falkvinge, grunnleggeren av Pirate Bay, har utnevnt seg selv til «administrerende direktør» av bitcoin cash, for å illustrere det desentraliserte konseptet som kryptovaluta er. Falkvinge sier han at han investerte alt han hadde i bitcoin i 2011, i håp om at valuten skulle ta av. Han mener samtidig at bitcoin, den mest kjente kryptovalutaen, har feilet som valuta. Falkvinge sier at dersom folk tror at bitcoin kan kalles verdilagring (store of value), som penger, valuta, handelsvare eller kapital, så tar de grundig feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En økonomisk verdilagring har en spesiell betydning. Det betyr ikke kun at du kan investere i det. Det betyr at du kan putte verdier i det, regne med å kunne ta dem ut igjen, på ethvert tidspunkt, uten at verdien endrer seg, sier Falkvinge på videobloggen sin.

Falkvinge sier bitcoin er i beste fall et instrument for vill og uhemmet spekulasjon.

– Det er helt greit med spekulasjon, men må vi være krystallklare med hva vi snakker om. Det er ikke en verdilagring. Det er ikke en valuta lenger, sier han.

Falkvinge mener bitcoin har feilet som valuta, og har feilet i å forvalte en revolusjonerende teknologi.

– Ingen valuta 10 til 40 dollar i gebyr hver gang du bruker den, sier han.

Les også: – Bitcoin-investorer må være forberedt på å tape alle pengene