Import av landbruksvarer øker igjen:Norge svidde av 58,5 milliarder kroner på landbruksimport på elleve måneder

BRASILIANSK PROTEIN: Soyainnhøsting i Mato Grosso, Brasil, der store arealer går med til å dekke norsk forbruk av soya.
BRASILIANSK PROTEIN: Soyainnhøsting i Mato Grosso, Brasil, der store arealer går med til å dekke norsk forbruk av soya. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruksimporten til Norge økte med 4 prosent til 4,6 millioner tonn i perioden januar-november 2017. Frp holder fast på ønsket om å senke tollvernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kroner og ører økte verdien av import med 2,9 prosent til 58,48 milliarder kroner i årets elleve første måneder, viser tall ABC Nyheter har innhentet hos Landbruksdirektoratet.

NB: Etter at artikkelen ble publisert, korrigerte vi følgende: Perioden dreier seg om januar-november, ikke de tre første kvartalene.

Den største posten dreier seg om dyrefôr, som vi importerte 798.827 tonn av, en vekst på hele 8,7 prosent sammenliknet med samme periode for ett år siden.

Verdien av dette utgjør 6,4 milliarder kroner.

Stadig mer animalske og vegetabilske oljer velter også inn i landet. Så langt i år har veksten ligget på 7,8 prosent. Til sammen 682.734 tonn til en verdi på 6,9 milliarder kroner fordeles på fiskeolje og -fett, raps- og rybsolje.

Det aller meste av disse oljene går til fiskefôr i oppdrettsnæringa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den norske oppdrettslaksener blitt vegetarianer

Vi drikker mer fra utlandet også

Importen av kjøtt har derimot sunket med 19 prosent i år.

Det har mest sammenheng med økt produksjon av storfekjøtt her til lands.

Også importen av korn er redusert, fra 369.657 tonn de tre første kvartalene i fjor, til 350.220 i år.

Summen av meieriprodukter holder seg omtrent stabilt på 21.459 tonn. Her inngår det blant annet ost, yoghurt, tørrmelk og smør.

Soyabønner og andre oljeholdige frø inngår i maten vår, men er ikke minst viktige proteiningredienser i fôr. Importen steg med 10,7 prosent til 485.155 tonn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i år har vi ønsket oss 7,3 prosent mer drikkevarer fra utlandet, fordelt på brus, vin og brennevin - i alt 308.677 tonn.

I tillegg til alle disse tallene kommer «harryhandel» og andre innkjøp vi enkeltvis gjør i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: I hele 2015 importerte vi landbruksvarer for 59 milliarder kroner

Frp vil ha lavere toll og mer norsk

Stortinget ønsker at norsk produksjon av landbruksvarer skal vokse med befolkningen. Regjeringspartiet Frp har samtidig et sterkt ønske om å redusere

LAVERE TOLL: Morten Ørsal Johansen (Frp) ønsker mer norsk produksjon - samtidig med lavere toll for import av landbruksvarer. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
LAVERE TOLL: Morten Ørsal Johansen (Frp) ønsker mer norsk produksjon - samtidig med lavere toll for import av landbruksvarer. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

tollvernet Norge har, noe som kan føre til sterkere konkurranse fra import.

– Det er jo ikke noe rart at importen stiger. Vi klarer ikke å produsere alt sjøl. Så blir vi flere mennesker i Norge. Det gjør at det kreves mer mat, sier Frps landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen.

– Samtidig har den norske matproduksjonen økt. Vi er sjølforsynt på sau, storfeproduksjonen har økt og griseproduksjonen er vi nesten sjølforsynt på, legger han til.

– Slår det ikke ut i mer landbruksimport at Frp ønsker å redusere tollvernet og dermed styrke konkurranseevnen til imortvarer på det norske markedet?

– Nei, vi ønsker å utfordre den norske produksjonen. Import må vi uansett ha. Vi må tenke på forbrukerne. Derfor ønsker vi lavere importtoll. Men skal forbrukerne ha det bra, må de kjøpe norsk. Vi har et konkurransefortrinn i Norge. Vi er landet som bruker minst antibiotika i produksjonen, svarer Johansen.