Solberg om trakassering i Høyre:– De har ikke lenger en politisk karriere hos oss

Statsminister Erna Solberg (H)
Statsminister Erna Solberg (H) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært tilfeller i Høyre hvor politikere har opptrådt feil overfor unge partifeller og blitt kastet ut av partiet, ifølge partileder Erna Solberg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trakassering ble et tema på Solbergs halvårlige oppsummering med pressen tirsdag. Statsministeren slo fast at Høyre jobber bevisst med saker hvor folk føler seg utsatt for ubehageligheter.

– Vi har hatt saker hvor, om ikke statsråder, så politikere har sendt mange sms-er til unge politikere. De har så fått beskjed om at det må de slutte med, og om at de ikke lenger har en politisk karriere hos oss. Men det har også vært innholdet i de sms-ene som har gitt grunnlag for det, sa Solberg.

– Lav terskel for å varsle

Hun viste til at denne tematikken diskuteres hvert år i møter med Høyres fylkesledere.

– Ikke minst det ansvaret vi har for kombinasjonen av voksne sammen med unge, i frivillige, intensive og hyggelige, sosiale sammenhenger i helgene. Det er en fallgruve for at ting kan skje som ingen av oss ønsker skal skje, fastslo statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor har vi sagt at det er viktig at alle har et ledelsesansvar for å følge med på utviklingen av det miljøet og gi beskjed om at det skal være lav terskel for å varsle.

Fedre fly forbannet

Erna Solberg sier hun selv har opplevd saker med seksuell trakassering i eget parti og at fedre til unge jenter i partiet hjalp Høyre med å rydde opp.

– De beste samarbeidspartnerne for å rydde opp i dette i Høyre, har vært voksne menn med døtre som er med i Unge Høyre. Disse har blitt fly forbannet når de hører at noen av deres jevnaldrende oppfører seg sånn, forteller statsministeren til VG.