Nesten 27.000 pasienter har ikke møtt opp til time på Ahus i år

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver 20. pasient på Ahus uteblir fra sykehustimen uten å gi beskjed. Andre pasienter må dermed vente lenger, pluss at det koster millioner for sykehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved utgangen av november 2017 hadde Ahus registrert 26.772 pasienter som ikke har møtt til time uten å si fra om dette. Det utgjør rundt 5,1 prosent av alle pasienttimer – og ennå er ikke året slutt. I 2016 var det totalt 27.078 pasienter som ikke møtte til time uten å avbestille i forkant, skriver Romerikes Blad.

Ubrukte timer gir dårlig utnyttelse av en allerede hardt presset kapasitet for sykehuset.

– Vi forstår selvfølgelig at pasienter ikke alltid kan møte til timen de er oppsatt på, og mange har helt sikkert gode grunner til det. Men det forundrer meg at så mange ikke sier fra i forkant. Når én av fem ikke gir oss beskjed, innebærer det i praksis at én arbeidsdag hver eneste måned blir utnyttet langt dårligere enn den burde på Ahus, sier konstituert viseadministrerende direktør Jørn A. Limi ved Ahus

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener dette koster sykehuset et millionbeløp i unødvendige utgifter hvert år.

– I tillegg til at vi har store kostnader på lønn, taper vi i mange tilfeller også inntekter på at planlagte gjøremål må avlyses. Det gjelder ikke minst på poliklinikken, sier han.

Å utebli fra time uten å gi beskjed betyr også at andre pasienter må vente lengre på sin time.

Gebyret for ikke å møte til oppsatt time er nå økt til 690 kroner, tilsvarende to ganger egenandelen, uten at det har gitt noen effekt.

– Det ser ikke ut til at økte gebyrer påvirker denne tilsynelatende kroniske tilstanden. Det virker på meg som om det er litt for lett for mange å bare la være å gi beskjed, sier Limi.