AFP: Svenske blant 38 henrettede i Irak

Human Rights Watch anslår at 20.000 mennesker nå sitter fengslet i Irak, mistenkt for å ha tilhørt IS. Disse fangene blir holdt innesperret i et trangt rom i Mosul.
Human Rights Watch anslår at 20.000 mennesker nå sitter fengslet i Irak, mistenkt for å ha tilhørt IS. Disse fangene blir holdt innesperret i et trangt rom i Mosul. Foto: Bram Janssen / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irak har henrettet 38 menn som var funnet skyldige i å tilhøre IS eller al-Qaida. Den ene av dem var ifølge en fengselskilde svensk statsborger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 38 ble henrettet ved henging i et fengsel i byen Nasiriyah i det sørlige Irak torsdag, og Iraks justisminister Haidar al-Zameli var selv til stede, opplyser Dakhel Kazem som sitter i provinsrådet.

Alle de henrettede var irakere, men den ene av dem hadde også svensk statsborgerskap, opplyser en fengselskilde til AFP. Svenske myndigheter har foreløpig ikke kommentert opplysningen.

Terrorforbrytelser

Ifølge irakiske myndigheter var mennene dømt til døden for terrorforbrytelser, enten som medlemmer av den ytterliggående islamistgruppa IS eller terrornettverket al-Qaida.

Antallet henrettelser torsdag er det høyeste på en enkelt dag siden 25. september, da 42 personer ble henrettet i det samme fengselet.

Amnesty-kritikk

Amnesty International har gjentatte ganger tatt avstand fra bruken av dødsstraff i Irak, som nå ligger på fjerdeplass på lista over hvilke land som henretter flest dødsdømte, bare forbigått av Kina, Iran og Saudi-Arabia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Human Rights Watch kritiserte også nylig den irakiske regjeringen og ledelsen i det kurdiske selvstyreområdet i Nord-Irak for bruk av masserettssaker mot påståtte medlemmer av IS.

Menneskerettsorganisasjonen la tidligere i måneden fram en rapport som anslår at 20.000 mennesker nå sitter fengslet, mistenkt for å ha tilhørt IS. Få om noen av dem har fått sine saker individuelt behandlet.

Krigsforbrytelse

– Det irakiske rettsvesenet skiller ikke mellom leger som reddet liv under IS-styre og de som er ansvarlige for forbrytelser mot menneskeheten, konstaterer lederen for HRWs virksomhet i Midtøsten, Sarah Leah Whitson.

En rekke tidligere IS-krigere som har overgitt seg til irakiske myndigheter, er også drept i utenomrettslige henrettelser, slår HRW fast.

– Henrettelse av krigere som har overgitt seg, eller som ikke deltar i striden, er en krigsforbrytelse, slår HRW fast.