Astronauter tilbake på jorda etter et halvt år i rommet

Video: Her lander romkapselen Sojus i Kasakhstan.
Artikkelen fortsetter under annonsen

To astronauter og en kosmonaut er nå trygt tilbake på jorda etter et halvt år om bord på Den internasjonale romstasjonen ISS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske Sojus-kapselen nærmet seg bakken med bremsekraft fra en rød og hvit fallskjerm og landet på oppsatt tid klokken 14.47 torsdag lokal tid i Kasakhstan.

Om bord var den italienske astronauten Paolo Nespoli fra Det europeiske romfartsbyrået ESA, den amerikanske NASA-astronauten Randy Bresnik, og den russiske kosmonauten Sergej Ryazanskij fra det russiske romsenteret Roscosmos.

Da hadde de tilbrakt 139 dager om bord på ISS. Under sitt opphold i bane rundt jorda bidro de til flere hundre ulike forskningseksperimenter, og de fikk også med seg flere spaserturer i rommet.

En telefonsamtale med pave Frans satte også preg på tilværelsen. Han snakket med dem om Dante og om barneboka «Den lille prinsen» av Antoine de Saint-Exupéry. Bresnik, som tidligere har deltatt i Irak-krigen, sa til paven at det som har gjort mest inntrykk i rommet er at det der «finnes ingen grenser, ingen konflikt, alt er bare fredfylt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det kun russiske Alexander Misurkin, som leder oppdraget på ISS; og to amerikanske astronauter – Joe Acaba og Mark Vande Hei, som er igjen på stasjonen. Mannskapet på tre blir imidlertid utvidet til seks når NASA-astronaut Scott Tingle, russiske Anton Sjkaplerov og japanske Norishige Kanai blir sendt opp fra Kasakhstan søndag.

VIDEO: Før landing: – Tilbake på planeten venter alle vi er glade i.